Estonia
Actualitate

Estonia anunță că e gata să închidă Golful Finlandei pentru navele Rusiei: „Raza de actiune a rachetelor de coastă estone și finlandeze este mai mare decat latimea Golfului Finlandei”

Ministrul eston al apararii, Hanno Pevkur, a declarat vineri ca integrarea sistemelor de rachete de aparare a costiei din Estonia si a Finlandei vor putea permite inchiderea Golfului Finlandei pentru navele militare ruse, daca va fi necesar, consemneaza agentia EFE, citata de Agerpres.

Intr-un interviu acordat cotidianului finlandez Iltalehti, ministrul apărări din Estonia a subliniat importanta coordonarii acestor sisteme odata cu aderarea Finlandei la NATO, o masura pe care a convenit-o saptamana aceasta cu omologul sau finlandez, Antti Kaikkonen.

”Raza de actiune a rachetelor de coasta estone si finlandeze este mai mare decat latimea Golfului Finlandei. Aceasta inseamna ca ne putem coordona apararea cu rachete si sa ne transmitem reciproc toate informatiile”, a explicat ministrul eston.

Aceasta ar face posibila blocarea accesului navelor militare ruse in acel golf – pe coasta caruia se afla si orasul rus Sankt Petersburg -, a carui latime maxima intre tarmul finlandez si cel eston este de 120 de kilometri.

”Marea Baltica va fi o mare interioara a NATO dupa ce Suedia si Finlanda vor adera la NATO. Fata de cum este acum, situatia se va schimba”, remarca ministrul eston al apararii.

Potrivit publicatiei careia acesta i-a acordat interviul, Estonia dispune de rachete israeliene Blue Spear, care pot lovi o tinta navala pana la o distanta de 290 de kilometri, in timp ce rachetele de coasta ale Finlandei au o raza de actiune de 100 de kilometri.

blank