Adrian Năstase
Actualitate

Adrian Năstase, despre întâlnirea cu Putin de pe vremea când politicianul român era premier. Ce au discutat cei doi: „Nu cred că l-a interesat”

În urmp cu 18 ani, într-o zi de 18 mai, Vladimir Putin dădea mâna cu premierul României de atunci. Adrian Năstase pleca la Moscova, unde avea să se întâlnească cu liderul de la Kremlin, fiind discutate perspectivele cooperării economice. Recent, fostul politician a povestit despre întâlnirea cu Putin de pe vremea când politicianul român era premier. Fostul premier spune că „A fost o întâlnire absolut normală.”

Adrian Năstase, despre întâlnirea cu Putin din 2004. România anului 2004 era încă o democrație tânără, chiar dacă trecuse dedja prin exercițiul alegerilor libere. Era momentul marilor privatizări, unele dezastruoase de altfel, și al reînodării relațiilor economice, pe fondul unei piețe libere de desfacere. Adrian Năstase, deja la al patrulea an de mandat ca premier, își stabilise noi priorități politice, de relații internaționale, și de relații economice.

De altfel, deși cu multe controverse, perioada mandatului său a fost una a stabilității politice fără precedent în perioada post-comunistă. Între anii 20000 și 2004, România a trecut printr-o creștere economică, cea mai mare de la revoluție. Deși cu o politică externă puternic orientată către vest, Adrian Năstase nu a exclus relațiile politice și economice cu Rusia, cre venea și ea după o reorganizare duă, ca urmare a destrămării URSS.

Ca un fapt inedit, exact în aceeași perioadă a anilor 2000 – 2004, Vladimir Putin era la primul său mandat de președinte al Federației Ruse. În 1999 fusese premierul desemnat de Boris Elțîn. În acest context geo-politic și economic, Adrian Năstase ia decizia de a merge la Kremlin să-l cunoască pe noul lider al noii Rusii, spunând că:

„A fost o întâlnire absolut normală. Nu puteam să-mi imaginez că lucrurile cândva vor deveni foarte dificile. Că Putin va deveni un personaj negativ și va intra în lista de demoni politici ai Europei. (…) Eu am învățat din istorie că rolurile între demoni și eroi se schimbă de-a lungul generațiilor.

Așa că vom vedea în timp bun. Sigur, nu sunt mari șanse, dar mă gândeam, pe de altă parte, la Zelenski, care este considerat un un erou. Dar s-ar putea, în timp, lucrurile să se schimbe.

(…) Noi sprijinim Ucraina pe ideea că este un stat democratic, adică este în curs de democratizare cu măsuri de la Uniunea Europeană, dar am văzut cum se comportă cu minoritățile, am văzut chestiunile legate de funcționarea economiei și multe altele (…)”, spune Năstase la Antena 3.

„Nu cred că îl interesa foarte tare conversația cu mine”

Una din marile realizări ale mandatului de premier al lui Adrian Năstase, a fost aderarea României la NATO, pe 29 martie 2004. Deja având ceva împotriva Alianței Nord-Atlantice, Putin nu a părut extrem de interesat de vizita lui Năstase la Kremlin. De altfel fostul premier recunoaște acest aspect, declarând „Nu cred că îl interesa foarte tare conversația cu mine.” Intențiile șefului guvernului român era de a rezolva problema retrocedării aurului, dar și viitoare perspective ale cooperării economice.

„La întâlnirea aceea cu Putin, de exemplu, era momentul în care noi încheiasem un tratat important, de bază cu Rusia, discutam despre tezaur, discutam despre alte subiecte, relații economice. Asta nu știu dacă n-a fost în 2004, că am avut două întâlniri, dar în orice caz, România la momentul acela era în NATO. Deci, pentru Putin această întâlnire însemna și recunoașterea noului statut al României.

(..) A fost o discuție foarte bună. Nu cred că îl interesa foarte tare conversația cu mine. A fost o conversație plăcută care a atins toate problemele. Inclusiv, cum spuneam, tezaurul, probleme legate de relații economice. S-au atins probleme legate de NATO, de alianțe, de securitate și așa mai departe.

Dar pentru a avea o înțelegere cu un lider politic al unei țări care este mai mare decât țara ta, trebuie în primul rând să ai dialog cu el. Noi de 10 ani de zile n-am mai avut dialog cu Rusia”, a spus Adrian Năstase, în Ediția specială moderată de Mihaela Bîrzilă.

Astăzi, Vladimir Putin este demonizat de mai toate cancelariile europene. Putin încearcă să demonstreze că încă mai are puterea și că deține controlul.

Războiul din Ucraina, totuși, a generat un val de unificare europeană, fără precedent. Suntem în aproape a șaptea lună de conflict, iar liderul de la Kremlin nu dă semne de încetare a ostilităților. Nici măcar pe cale diplomatică.

blank