Dezastru
International

Dezastru fără margini pentru economia Rusiei! Clienţii băncilor nu vor mai putea face plăţi DELOC cu cardurile, ci doar să retragă cash de la ATM-uri!

Dezastru în  Rusia a fost eliminată din SWIFT este o măsură „foarte dură”, a apreciat Sergiu Manea, președintele executiv al BCR, care a avertizat că războiul din Ucraina va avea consecinţe şi asupra economiei României.

Dezastru fără margini pentru economia Rusiei! După eliminarea sistemului bancar rusesc din SWIFT, clienţii băncilor ruseşti nu vor mai putea face plăţi, iar astfel vor avea la dispoziţie doar opţiunea de a retrage numerar.

Sergiu Manea, președintele executiv al BCR, a explicat că războiul declanşat de Rusia în Ucraina ar putea avea drept consecinţă o creștere economică mai mică și în România, pe fondul unei inflații mai ridicate. Deocamdată, prognoza nu a fost, însă, actualizată, conform Profit.ro.

”E clar că scoaterea din SWIFT este o opțiune foarte, foarte dură. Băncile care sunt scoase efectiv din SWIFT nu mai pot executa plăți”, a precizat Sergiu Manea, potrivit sursei citate.

Statele occidentale au decis să excludă anumite bănci rusești din SWIFT și să aplice sancțiuni Băncii Centrale a Rusiei în ceea ce privește activele externe. Măsura a stârnit panică pe piețele financiare rusești, iar asta a dus la o cădere a rublei. În consecinţă, Banca Rusiei a închis contul de capital, interzicând străinilor să vândă activele rusești.

Potrivit Profit.ro, lista băncilor excluse din SWIFT nu a fost încă publicată. Este așteptat ca băncile din grupurile occidentale care activează în Rusia să fie scutite de sancțiuni și să poată face astfel plăți în continuare.

Sergiu Manea, președintele executiv al Băncii Comerciale Române, a afirmat că SWIFT nu este doar un mecanism de transmitere a plăților, ci deservește diferite tipuri de operațiuni și este element de codificare a plăților.

„În momentul în care o bancă este scoasă din SWIFT, clienții acelei bănci nu mai pot efectua plăți. Singurul lucru pe care pot să-l facă clienții e să retragă bani la ATM, să scoată cash. Înseamnă o izolare a Rusiei”, a afirmat Manea.

Dezastru fără margini pentru economia Rusiei, după eliminarea din SWIFT! Ce bănci fac afaceri cu ruşii
În schimb, Sergiu Manea a atras atenţia că este posibilă o ocolire a sancțiunilor printr-o țară intermediară, care să facă decontarea pentru Rusia, însă doar într-o măsură limitată. Tranzacțiile ar trebui să ajungă tot în Europa, unde băncile europene ar fi puse în fața unor implicații foarte mari dacă le acceptă.

Raiffeisen, Citibank, Societe Generale, Raiffeisen și UniCredit au afaceri în Rusia.

În ceea ce privește impactul asupra sistemului bancar din România, Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, spune că nu are o conexiune directă cu cel din zona de conflict. Economia României va fi afectată de efectele conflictului, arată Dascălu.

”Din păcate cred că va fi afectată creșterea economică într-o anumită măsură. Depinde de cât va dura acest conflict și care vor fi repercusiunile, în special în privința persistenței la un nivel ridicat din punct de vedere istoric a prețurilor la materiile prime. Vedem deja că tema anului este inflația. Ne așteptăm ca inflația să erodeze venitul disponibil, să depășească creșterea medie de salarii, cu repercusiuni asupra consumului și a creșterii economice. Deja ne așteptam la o încetinire semnificativă a creșterii economice, la 3,2% în acest an, de la 5,6% în anul precedent, în special pe fondul temperării consumului”, spune Dascălu.

Prognoza BCR curentă este pentru o rată a inflației de 9,4% la finele anului, cu un vârf de 10,6% în aprilie, dar profilul inflației depinde de schema de compensare a facturilor la energie.

blank