Politic

Tăriceanu a aruncat „sageti” spre șefii Consiliului Superior al Magistraturii

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, nu i-a menajat deloc pe cei de la CSM, în cadrul întâlnirii informale care a a avut loc joi la Parlament. Tăriceanu califică drept „contraproductivă” analiza declaraţiilor politicienilor de către Inspecţia judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii. 
 
Tariceanu
 
„Concluziile din ultima vreme ale Inspecţiei judiciare a CSM privind afectarea independenţei Justiţiei ca urmare a declaraţiilor unor politicieni au devenit o practică destul de curentă. Mie mi se pare că nu este întotdeauna productivă pentru că autoritatea judecătorească consumă o importantă resursă de timp şi pentru că libertatea de exprimare în cazul oricărui cetăţean este imprescriptibilă, iar în cazul parlamentarilor se bucură, în plus, de o protecţie suplimentară sub forma imunităţii. Spuneam că este contraproductivă din punctul meu de vedere, pentru că fără a-şi fi propus aşa ceva, Inspecţia judiciară recunoaşte implicit că Justiţia nu stă încă pe propriile picioare şi că judecătorii ar putea să fie influenţaţi de aceste declaraţii politice şi de politicieni”, a afirmat, joi, Tăriceanu, la întâlnirea dintre conducerea Senatului şi membri ai CSM. 

El susţine ca este un fapt acceptat că orice judecător are atâta independenţă cât îşi doreşte. „Dacă pleaca urechea la declaraţii, la tentaţii oportuniste sau la alte asemenea lucruri înseamnă că nu legea este cea care îi conduce dreapta judecată. Practica de care spuneam este consumatoare de timp şi de alte resurse. Ar putea, să spunem, să fie canalizată într-o altă direcţie”, a adăugat Tăriceanu.  Preşedintele Senatului nu a ratat ocazia de a-l felicita pe procurorul general, Tiberiu Niţu, pentru iniţiativa de a cere redeschiderea unui dosar care il vizeaza pe fostul şef al statului: „Fac o mică paranteză. În ciuda evidenţei că a făcut unele declaraţii critice, dar neîntemeiate la adresa instituţiei Senatului, aş vrea să-l felicit pe procurorul general, domnul Tiberiu Niţu, pentru iniţiativa de a cere redeschiderea unui dosar cu acuzaţii de spălare de bani vizându-l pe fostul preşedinte, dosar clasat parcă la comandă politică. Şi aceste lucruri le spun, recunoaşterea unor greşeli din trecut nu este nici pe departe un semn de slăbiciune, ci dimpotrivă dovedeşte respect faţă de lege, în scopul îndeplinirii responsabilităţilor asumate”, a spus Tăriceanu. 

El a afirmat că analiza dosarelor fostului preşedinte ar fi mai eficace decât munca Inspecţiei judiciare de a analiza declaraţiile politicienilor. „Multă lume consideră că o amplă acţiune a Inspecţiei judiciare a CSM de verificare a modului în care au fost instrumentate o serie de dosare şi în care şi-au exercitat obligaţiile profesionale o serie de procurori din Ministerul Public şi din DNA în timpul mandatului fostului preşedinte ar fi benefică prestigiului Justiţiei. Prin urmare, o astfel de analiză venită din partea CSM pe criterii strict profesionale şi de onestitate ar fi poate mult mai eficace decât această muncă pe care Inspecţia judiciară o face de analiză a declaraţiilor unora dintre politiceni”, a completat Tăriceanu. 
Potrivit preşedintelui Senatului, politicienii se supun votului cetaţenilor, cel puţin o data la patru ani, „privind modul de îndeplinire a mandatului şi privind bunul mers al societăţii”.
blank