Life

Pielea intoarsa, din nou la moda: cum o purtam, cum o ingrijim

Cu un suflu puternic al anilor 70, revine in actualitate, in acest 2015, pielea intoarsa sau velurul ori nabucul cum i se mai spune. Termenul „suede”, pe care-l veti intalni in engleza vine de la frantuzescul „gants de Suede”, care inseamna „manusi suedeze”. Material obtinut din partea interioara a pieii este mult mai moale, flexibil, matasos, de aceea era folosit cu precadere la confectionarea manusilor de dama. Insa pentru o durabilitate mai mare se captusea cu material textil. Ca vorbim despre camasi, fuste, jachete, incaltari sau marochinarie, pielea intoarsa necesita ceva mai multe precautii decat alte tipuri de material. Aspectul sau matasos, confortul termic, moliciunea si finetea texturii, parca te fac sa prinzi curaj si sa investesti in piele intoarsa.
Si la nivel macro legam o anumita textura de o forma cu precadere si astfel intra in imaginarul colectiv intr-un sertar stilistic din care cu greu iese. Daca zicem piele intoarsa, in minte ne apare geaca de piele cu franjuri, cizmele sau poseta din piele, tot cu franjuri, si stilul boho, boem. E adevarat ca, acum ceva vreme, Ralph Lauren a reintrodus in atentie fustele din piele si plicurile cu franjuri din piele intoarsa intr-o maniera chic.
 
Ralph Lauren
 
Sa nu refuzam evidentul, ca asa bine arata, si sa purtam piesele noastre din piele intoarsa (camasi, fuste, genti, botine) relaxat, alaturi de jeans, bumbac inflorat, voaluri. Imaginati-va fusta midi sau scurta din velur alaturi de camasa de blugi si cardigan, ori trenciul din piele intoarsa purtat peste orice, strans bine in talie cu o curea si, neaparat, protejat de umbrela de stropii de ploaie. Sau rascoliti internetul dupa piese vintage de velur absolut fabuloase pe care sa le reinterpretati intr-o maniera urbana, dar feminina.  Pantaloni cu talie inalta din velur, jachete bomber cu elastic in talie, curele late, toate din piele intoarsa, pe care sa le asociati cu camasi destructurate din poplin sau matase, cu pantofi oxford ori ghete colorate, cu blazere din tweed sau stofa, cu accesorii metalice masive. Apoi, pantofii din piele intoarsa eu zic ca au ceva puncte in plus la capitolul gratie, subtilitate, chic fata de cei din piele lucioasa, normala. Dar, din nou, se pateaza mai usor, ajung sa aiba portiuni mai tocite, etc. Oricum ar fi investiti in stiletto din piele intoarsa neagra sau colorata, in balerini, sandale din velur gri, camel, albastru denim, verde, burgundy, indigo, eventual cu funde, strasuri etc. veti iesi din multime.

Cel mai greu, in moda actuala, este insa sa ingrijim pielea intoarsa, lucru care nu e la indemana tuturor daca persoana nu are o idee clara de anumite reguli. Iata insa doua sfaturi, cel mai usor de urmat daca dorim sa ne pastram hainele din piele intoarsa in stare buna.
 
a. Uneori, o perie moale cu care sa curetam energic de praf si impuritati pantofii sau fusta, e tot ce le trebuie.

b. In magazinele de pantofi exista solutii de curatare si ingrijire a velurului.

blank