globale
International

2024 – tendințele economiei globale. De la cel de-al Doilea Război Rece

2024 ar putea fi unul dintre cel mai dificil din ultimii 60-80 ani. Jurnaliștii de la The Economist enumeră cele mai pronunțate tendințe economiei globale, de la creșterea cheltuielilor pentru apărare ce ar putea duce la o nouă cursă a înarmării, la impactul inteligenței artificiale asupra pieței muncii, educației și inovării. 

2024 se apropie. Ce ne va aduce anul?

Amplificarea conflictelor armate și redesenarea hărții globale? Catastrofe care să ne schimbe total stilul de viață cum a făcut-o pandemia de coronavirus? Sau ne va schimba societatea chiar inteligența artificială? O va face în sens pozitiv sau negativ?

De la situația din Ucraina și Gaza până la adoptarea vehiculelor electrice și tratarea obezității, societatea arată cu totul diferit față de cum arăta în urmă cu doi ani.

2024 – an electoral

Vor fi alegeri din SUA până în Rusia și chiar Taiwan, inclusiv la noi în țară. În joc este soarta democrației la nivel global. Pentru prima oară, vor fi 70 alegeri și 4,2 miliarde de oameni vor vota în anul ce va veni. Însă atenție, în unele țări ca Rusia, alegerile nu sunt libere.

Alegerile din SUA vor fi în centrul atenției, având în vedere cine este pivotul lumii libere. Se preconizează că lupta finală va fi tot între democratul progresist Joe Biden și republicanul conservator Donald Trump. Ultimul are șanse de 1 din 3 pentru a reveni la Casa Albă. Mulți democrați, printre care însuși președintele, dar și Hillary Clinton, se tem că al doilea mandat al lui Donald Trump ar putea duce la autoritarism și declinul democrației americane. Consecințele alegerilor din SUA vor fi globale, de la politica climatică la sprijinul militar acordat pentru Ucraina.

Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă ar putea crește șansele lui Vladimir Putin de a obține o victorie în războiul din Ucraina. Drept consecință, Europa va trebui să accelereze sprijinul militar și financiar acordat Ucrainei pentru un război îndelungat, preconizat să dureze până în 2026. Soarta dicatorului de la Kremlin depinde mai mult de alegătorii americani decât de cei ruși.

Ar putea fi primul an al celui de-al Doilea Război Rece

Atacul terorist al mișcării Hamas asupra Israelului și represaliile guvernului condus de Benjamin Netanyahu printr-o campanie explozivă au destabilizat regiunea Levantului. Analiștii geopolitici prevestesc un conflict regional mai amplu, ce ar putea fi un test pentru America în a se adapta la o lume tot mai complexă și mai periculoasă. S-ar putea extinde la un război deschis dintre Israel și Iran, respectiv Siria și Liban? Ar putea Arabia Saudită și Egipt să abandoneze Israelul?

Între timp, America ar putea fi distrasă din nou, așa cum i-a fost deviată de la Ucraina la Israel. Tensiunile sino-americane planează asupra Taiwanului, iar America limitează accesul Chinei la tehnologiile avansate, invocând retorica unui nou „război rece”. Companiile occidentale încearcă să-și reducă dependența lanțurilor de aprovizionare față de China.

Majoritatea conflictelor înghețate se încălzesc, pricinuind mai multă instabilitate în lume, de la Yemen, Afganistan și Niger la Somalia și Sudan, respectiv la tensiunile dintre Kosovo și Serbia. Chiar dacă conflictul din Nagorno-Karabakh a încetat, lumea se pregătește pentru tot mai multe conflicte armate, iar epoca unipolarității americane pare să se fi încheiat.

globale

2024 – un an electoral decisiv pentru viitor

Citește și  Trendul prețurilor exorbitante la garsoniere, întâlnit și la Londra! 50 de mii de lire pentru un apartament de 7 metri pătrați

2024 – tendințele economiei globale. De la A.I. la cel de-Al Doilea Război Rece

2024 – un an important pentru AI și schimbările climatice

Schimbările climatice afectează deja economia globală. Tranziția către energiile verzi redesenează harta resurselor energetice. Litiul, cuprul, nichelul contează tot mai mult, iar petrolul, cărbunele și gazul contează tot mai puțin. Este de așteptat ca Olimpiada de la Paris să restaureze armonia globală.

Economiile occidentale s-au descurcat mai bine decât se așteptau în 2023, la trei ani de la începerea catastrofalei pandemii de coronavirus. Pe de altă parte, ratele dobânzilor și prețurile rămân crescute pentru companii și pentru consumatori, chiar dacă recesiunile sunt evitate. Europa și America sunt încă afectate de inflație, pe când China se îndreaptă spre deflație.

AI face parte din viețile noastre de câțiva ani, însă nu la nivelul cum au făcut-o ChatGPT și cu Midjourney în 2023. Întreprinderile adoptă tehnologia inteligenței artificiale, iar guvernele o reglementează, și totuși, aceasta continuă să se îmbunătățească. Oamenii se tem că ar putea rămâne fără locuri de muncă din cauza inteligenței artificiale, și totuși, ar putea porni o nouă revoluție industrială. Oricum ar fi, viețile noastre sunt pe deplin schimbate, iar AI va fi cu siguranță trendul principal și în 2024, scrie Economist.

blank