Grecia nu mai are mult timp la dispoziție pentru obținerea finanțării de care are nevoie ca de aer. Banii se consumă rapid la Atena, iar băncile sunt la un pas de sufocare, în ciuda restricțiilor la retragere. Miniștrii de Finanțe din zona euro reuniți marți în cadrul Eurogrupului au discutat, între altele, nevoile de finanțare pe termen scurt ale Greciei. Termenul la care se estimează că Grecia va rămâne cu totul „în aer” din perspectiva banilor este 20 iulie.
„Grecia rămâne fără bani, asta se va întâmpla cel mai târziu pe 20 iulie”, a spus presei ministrul finlandez de Finanțe, Alexander Stubb. Pe 18 iulie, Grecia mare o scadență de plată, în valoare de câteva zeci de milioane de euro câtre Japonia. Banca Centrală Europeană a refuzat să ridice plafonul de finanțare de urgență pentru Grecia și afirmă, într-un document făcut public marți, că nu poate acorda finantare de ugență băncilor în termeni „extrem de generosi” sau fără garanții suficiente. Europa trebuie să fie gata să intervină cu ajutoare umanitare, a declarat luni vice-cancelarul german și ministru al Economiei, Sigmar Gabriel, potrivit AFP.Oficialul german crede că Grecia riscă să se confrunte în curând cu lipsuri de alimente, medicamente și bunuri de consum imediat.
„Oamenii de acolo au nevoie de ajutor și nu ar trebui să nu-i ajutăm doar pentru că nu au votat pe placul nostru la referendum”, le-a spus Gabriel jurnaliștilor germani. Poziția adjunctului Angelei Merkel se încadrează în lista de declarații a liderilor europeni care au spus că depinde de Grecia să vină cu o nouă ofertă de suport financiar. Nici băncile grecești nu o mai au mult timp la dispoziție până când vor rămâne fără bani, în lipsa unui ajutor din partea BCE. Ministrul grec al Economiei, Giorgos Stathakis a declarat pentru BBC că, în eventualitatea că BCE nu va ridica nivelul actual al liniei de creditare de urgență, retragerile curente de bani și restricțiile la transferurile bancare se pot menține până vineri, fără să se ajungă la un colaps.