Karen Karapetyan, prim-vicepremierul armean, va deveni prim-ministrul interimar al Armeniei, după ce Serzh Sargsyan a anunţat luni că se va retrage din funcţie pe fondul protestelor în masă, relatează agenţie RIA, citată de Reuters.

Karapetyan, un aliat al lui Sargsyan, a deţinut funcţia de premier al Armeniei între septembrie 2016 şi aprilie 2018.

Săptămâna trecută a izbucnit un val de proteste în masă în capitala Erevan şi în alte oraşe din Armenia. Marţi, 17 aprilie, Sargsyan a fost ales ca premier. Duminică dimineaţă, premierul Serzh Sargsyan şi liderul opoziţiei, Nikol Pashinyan s-au întâlnit în hotelul Marriot din Erevan. Pashinyan a cerut şefului Guvernului armean să îşi dea demisia, însă Sargsyan a declarat că şantajarea autorităţilor statului este inacceptabilă. La scurt timp, negocierile au luat sfârşit.

Citeste si...  Ştiaţi că Iulia Timosenko este de fapt brunetă!

Până la o controversată reformă constituţională, care a urmat după un plebiscit în 2015, preşedintele Armeniei era ales în mod direct prin vot universal de către cetăţenii ţării. În urma reformei constituţionale, Armenia a trecut la un sistem parlamentar de guvernare, premierul exercitând puterea executivă, în timp ce preşedintele are mai mult un rol reprezentativ.