PremierulViorica Dancila , a avut o întrevedere tête-à-tête cu președintele Turciei,RecepTayyipErdogan . După discuții, Erdogan a oferit un dineu oficial în onoarea prim-ministrului României. Erdogan i-a arătat lui Dăncilă palatul său de jumătate de miliard de euro, o construcție de 4 ori mai mare decât Versailles și care are 1.000 de camere.

Viorica Dăncilă și Recep Tayyip Erdogan au participat și la o la ceremonie de semnare a unor documente bilaterale. Potrivit imaginilor video puse la dispoziție de Executivul de la București, care nu au sunet, din delegația română fac parte mai mulți miniștri, printre care cel al Finanțelor,Eugen Teodorovici , cel al Fondurilor Europene,Rovana Plumb, ministrul pentru IMM-uri, Radu Oprea, dar și vicepremieru

 

Tot în Turcia, prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut luni, în cadrul vizitei oficiale efectuate la Ankara, o întrevedere cu Levent Gok, preşedintele în exerciţiu al Marii Adunări Naţionale a Turciei, context în care a transmis aprecieri pentru contribuţia acestei ţări în gestionarea problematicii migraţiei şi a reiterat susţinerea constantă a României pentru parcursul european al Turciei.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, prim-ministrul român a transmis aprecieri pentru excelenta cooperare la nivel parlamentar, atât în plan bilateral, cât şi în formatul de dialog strategic trilateral derulat împreună cu Polonia, şi a subliniat importanţa dialogului constant şi consecvent la acest nivel, pe teme strategice.

 „A fost analizată evoluţia cooperării pe temele de interes comun de pe agenda bilaterală şi perspectivele de consolidare ale Parteneriatului strategic, cu accent asupra relaţiilor economice şi asupra cooperării în materie de securitate, pilonii principali ai Parteneriatului strategic dintre România şi Turcia. Cei doi interlocutori au analizat evoluţia provocărilor de securitate în regiunea Mării Negre şi acţiunile comune desfăşurate pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii în zonă, precum şi perspectivele de acţiune pe viitor”, se mai arată în comunicatul citat.
 

Tot luni, la Ankara, premierul român a avut o întrevedere cu Rifat Hisarciklioglu, preşedintele Uniunii camerelor de comerţ, industrie şi burselor din Turcia.

 Conform Executivului, Viorica Dăncilă a salutat cooperarea economică dinamică dintre România şi Turcia, axă prioritară a Parteneriatului strategic.

„Şeful Executivului a remarcat datele schimburilor bilaterale, care plasează Turcia ca primul partener comercial al României în afara UE, al 5-lea în plan global şi al 3-lea investitor în ceea ce priveşte numărul de companii prezente în mediul de afaceri românesc. Schimburile bilaterale s-au situat în ultimii ani pe o tendinţă ascendentă, cu un nivel anual care a depăşit pragul de 5 miliarde de euro la sfârşitul anului 2017 şi cu perspectiva depăşirii acestui prag, pe baza indicatorilor din anul 2018. De asemenea, în cadrul întrevederii au fost analizate posibilităţile de valorificare a potenţialului schimburilor bilaterale pe domenii de interes comun”, precizează sursa citată.

 Totodată, cele două părţi au salutat dinamica dialogului sectorial, care se desfăşoară la diferite niveluri între reprezentanţii mediului de afaceri din România şi Turcia.
 „Organizarea, până la sfârşitul anului 2018, a celei de a XXVII-a reuniuni a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică şi a forumului destinat oamenilor de afaceri va imprima o nouă dinamică relaţiilor economice”, arată Guvernul.
 
 În cadrul discuţiilor a fost subliniată şi experienţa pozitivă de cooperare dintre România şi Turcia în implementarea proiectelor comune la Marea Neagră, în cadrul Programului operaţional comun „Bazinul Mării Negre”.
 
Citeste si...
Viitoarele mirese pot uita de flori. A apărut buchetul făcut din pizza