Preşedintele israelian Reuven Rivlin l-a însărcinat miercuri pe Benjamin Netanyahu să formeze viitorul guvern, în urma alegerilor legislative de pe 9 aprilie, relatează AFP.

În cadrul unei ceremonii transmise în directe la televiziune, preşedintele Rivlin i-a spus lui Benjamin că în urma consultărilor cu liderii partidelor alese în noul parlament „65 de deputaţi (din 120) v-au recomandat”.

„Este a cincea oară când sunt însărcinat să formez guvernul Israelului. Nu există un privilegiu mai mare în viaţa democratică”, a spus Benjamin, informează agerpres.ro.

Premierul desemnat va avea 28 de zile la dispoziţie pentru a se înţelege cu partenerii săi privind un acord de guvernare. Termenul poate fi prelungit cu 14 zile.

Dacă va reuşi să formeze viitorul guvern, Netanyahu, în vârstă de 69 de ani, va avea un al cincilea mandat de prim-ministru. La putere fără întrerupere din 2009 şi timp de 13 ani în total, dacă se pune la socoteală un precedent mandat din perioada 1996-1999, el va depăşi în iulie recordul de longevitate a lui David Ben Gourion, părintele fondator al statului Israel.

Citeste si...  O concurează pe Kim Kardashian! Britanica asta are cel mai impresionant FUND din lume!

Liderii partidelor care deţin majoritatea în Knesset i l-au recomandat preşedintelui Reuven Rivlin pe Benjamin Netanyahu pentru funcţia de prim-ministru.

Partidul Likud (dreapta), al premierului Benjamin, are 35 de locuri în Knesset, la egalitate cu formaţiunea de centru-stânga Albastru & Alb, condusă de generalul Benjamin Gantz, fost şef al Statului Major al armatei israeliene. Însă Benjamin Netanyahu are şanse mari de a forma o coaliţie guvernamentală de dreapta.

În primul discurs după primirea sarcinii de a forma un nou Cabinet guvernamental, Benjamin Netanyahu s-a declarat onorat. „Voi lucra pentru toţi israelienii, atât pentru cei care au votat cu mine, cât şi pentru cei care nu au votat cu mine”, a declarat liderul Likud.