Peste 98% dintre companii sunt afectate de restricţiile impuse din cauza coronavirusului, conform unui sondaj pe care l-a făcut Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) şi la care au participat reprezentanţii a 8.000 de companii. Mulţi patroni au luat deja măsuri drastice: 21% dau oameni afară, iar 12% au închis deja afacerea.

Val de concedieri, în firmele romanești, pe fondul coronavirusului

„Avem pe primul loc scăderea vânzărilor – 65% din companii, scăderea cifrei de afaceri – 58%, suspendarea temporară a activităţii – 56%. Aici e o chestiune foarte periculoasă, pentru că dacă una din două companii şi-a suspendat temporar activitatea, atunci avem o problemă majoră”, spune Florin Jianu – preşedinte CNIPMMR.

„Odată cu ieşirea din această criză cu siguranţă lucrurile nu vor mai arăta la fel şi lumea nu va mai arăta aşa cum o ştiam până în acest moment”, se arată în comunicatul CNIPMMR, citat de Mediafax.

Printre principalele efecte pe care antreprenorii le-au menționat ca urmare acoronavirusului COVID – 19, se numără scăderea vânzărilor (65,6%), scăderea cifrei de afaceri (58,8%), suspendarea temporară a activităţii (56,4%), dificultăţi la încasare (54%), restrângerea activității (51,4%), întârzieri la plata furnizorilor (47,6%), disponibilizări (21,5%) și închiderea firmei (12,4%).

Citeste si...  Elena Udrea pe post de Mama Omida. Vezi ce predicții are!

În ceea ce privește procentul cu care antreprenorii chestionați estimează scăderea cifrei de afaceri, 34,4% au menționat peste 60%, 29,5% între 20 – 40%, 24,6% între 40 – 60% și 11,4% între 0 – 20%.

Principalele măsuri pe care antreprenorii le consideră necesare pentru a putea depăși această situație de criză, se numără: acordarea de subvenții de până la 75% pentru plata salariilor din domeniile afectate de criză, achitarea în totalitate şi direct din bugetul sănătăţii, a indemnizaţiei aferente concediilor medicale pentru angajatii bolnavi de coronavirus sau aflati în carantină, acordarea posibilităţii amânării plăţii contribuţiilor pentru asigurări sociale şi de sănătate datorate de salariaţi si plătite de angajatori, cu până la 3 luni.

Amânarea plăţii impozitului pentru IMM-urile în dificultate, finanțarea IMM-urilor cu dobândă, refinanțarea sau extinderea perioadelor de scadență pentru împrumuturi, acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ în situații excepționale, în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare suportate din bugetul de stat, precum și introducerea instituţiei mediatorului de credite pentru IMM-uri sunt alte măsuri solicitate de IMM.