UE și Marea Britanie nu prea cad la pace: Britanicii şi europenii şi-au exprimat din nou ”dezamăgirea” vineri, la finalul celei de a treia runde de negocieri, săptămâna aceasta, cu privire la relaţia de după Brexit, negocieri tot mai tensionate şi cu un rezultat incert, relatează AFP, via News.ro.

În afară de ”câteva deschideri modeste, niciun progres nu a fost posibil în celelalte subiecte, cele mai dificile”, a declarat negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier într-o conferinţă de presă, la Bruxelles,.

El a catalogat această rundă de negocieri drept dezamăgitoare. Omologul său britanic David Frost a denunţat puţine progrese obţinute şi a reclamat ”o schimbare a abordării UE” înaintea viitoarei runde de negocieri, la 1 iunie.

”Nimic foarte nou sub soare”, rezumă o sursă apropiată negocierilor la sfârşitul acestei săptămâni. Poate cu excepţia tonului discuţiilor – de această dată mai ”ferme, uneori un pic virile”.

”Tonul a crescut un pic mai mult în această sesiune”, declară o sursă europeană, care evocă o săptămână frustrantă. ”Am stat pe loc, iar timpul a trecut”, din cauza lipsei unei ”viziuni comune cu privire la ceea ce suntem pe cale să încercăm să facem”, declară această sursă.

Citeste si...
CÂT CÂȘTIGĂ acum românul care a "invadat" Marea Britanie în urmă cu un an

Precedentele negocieri, la sfârşitul lui aprilie, s-au încheiat deja prin constatarea unui eşec şi lasă să planeze o puternică incertitudine asupra capacităţii Londrei şi Bruxellesului de a se înţelege, aşa cum au prevpzut, până la sfârşitul anului.

Britanicii, care au ieşit în mod oficial Uniunea Europeană (UE) la 31 ianuarie, au intrat – până la sfârşitul anului – într-o perioadă de tranziţie, în care continuă să aplice reglementările UE.

Negociatorii urmează, teoretic, să decidă în iunie dacă prelungesc sau nu această perioadă, pentru a-şi acorda mai multe timp de negociere.

Însă Londra respinge în mod categoric această idee, în pofida faptului că pandemia covid-19 a dat peste cap calendarul negocierilor şi modalitatea acestora – exclusiv prin videoconferinţă, spune News.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.