Featured, Politic

Times: Liderii UE, avertizaţi că ar putea urma sfârşitul NATO. Reacţia lui Iohannis

Liderii Uniunii Europene se tem că Alianţa Nord-Atlantică ar putea să cedeze din cauza presiunilor puse asupra ei de Donald Trump.

Potrivit The Times, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a prezentat o imagine sumbră a impactului politicilor administraţiei Trump, la o cină care a avut loc la sfâşitul lunii iunie la Consiliul European de la Bruxelles. „În ciuda eforturilor noastre susţinute pentru menţinerea unităţii occidentului, relaţiile transatlantice sunt supuse unor presiuni uriaşe din cauza politicilor preşedintelui Trump”, a spus fostul premier polonez.

Tusk le-a cerut liderilor UE să ia în considerare scenariul unei potenţiale ruperi a Alianţei Nord-Atlantice. „Din nefericire, nu ne dezbină doar disputele comerciale. Cred că, deşi trebuie să sperăm că va fi bine, trebuie să ne pregătim Uniunea pentru cel mai prost scenariu”, a afirmat preşedintele CE.

Statele europene sunt îngrijorate de faptul că Trump a acuzat la summitul G7 ţările europene pentru deficitul comecial al SUA, făcând legătura cu sumele alocate de acestea pentru apărarea. “Protejăm Europa (ceea ce e bine) cu pierderi financiare uriaşe, iar apoi suntem călcaţi în picioare la comerţ. Vine schimbarea!”, a scris preşedintele american pe Twitter.

Ulterior, Trump a atacat UE şi la o reuniune a partidului Republican în statul Dakota de Nord. „Iubim ţările UE, bineînţeles, dar UE a fost creată pentru a profita de SUA, pentru a ne jefui puşculiţa. Nu putem lăsa aşa ceva să se întâmple. S-a terminat cu perioada în care au profitat de Statele Unite”, a spus liderul de la Casa Albă.

Un înalt diplomat european a declarat pentru The Times că acestea nu par incidente izolate, ci „o doctrină americană în care nu există prieteni, ci doar duşmani”. Iar Tusk a declarat la începutul lui iunie, la summit-ul G7, că “ordinea mondială, bazată pe reguli comune, este sfidată nu de suspecţii obişnuiţi, ci, în mod surprinzător, de principalul său arhitect şi garant: SUA”, a citat AFP din declaraţia sa făcută vineri, în cadrul unei conferinţe de presă în Canada.

După discursul lui Trump, Klaus Iohannis a comentatla Bruxelles că “Noi nu suntem aşa pesimişti ca domnul Tusk, nu ştiu de ce este atât de pesimist. Şi ieri, în sesiunea destinată securităţii, m-am exprimat clar, şi nu am fost singurul, pentru întărirea relaţiei transatlantice. Am subliniat importanţa acestei relaţii, importanţa relaţiei dintre NATO şi Uniune.

Şi foarte bine a subliniat domnul secretar general Stoltenberg că relaţia transatlantică nu este un fir singular, are mai multe fire şi dintre acestea, câteodată, unele slăbesc şi altele se întăresc. Deci este clar că relaţia pe securitate este într-o continuă consolidare”, a spus preşedintele României.

blank