Theresa May a obţinut 200 de voturi „pentru” şi 117 „împotrivă”, astfel că rămâne lider al Partidului Conservator (centru-dreapta) şi prim-ministru al Marii Britanii.Înainte de începerea votului, May a declarat că se va retrage din funcții înainte de alegerile legislative din 2022.

La Londra a început miercuri seară votul de neîncredere faţă de premierul Theresa May, iniţiat în cadrul Partidului Conservator de către deputaţi membri ai acestei formaţiuni ostili acordului privind Brexitul pe care şefa guvernului l-a convenit cu UE.

Rezultatul votului este aşteptat în jurul orei 21:00 GMT. Theresa May are nevoie de o majoritate simplă – de 158 din cele 315 voturi ale deputaţilor conservatori – pentru a rămâne la conducerea Partidului Conservator şi a guvernului.

Conform ultimei evaluări făcute de agenţia Reuters pe baza declaraţiilor din presă şi de pe reţelele de socializare, şefa guvernului este susţinută de circa 200 dintre deputaţii conservatori, ceea ce i-ar asigura o majoritate consistentă pentru a trece cu bine de acest vot de neîncredere care este un efect al nemulţumirilor create de prevederile acordului privind Brexitul.

Cu puţin timp înaintea începerii acestui vot, care se va termina în jurul orei 20:00 GMT, Theresa May a anunţat, potrivit unuia dintre deputaţi, că ea intenţionează să demisioneze înaintea viitoarelor alegeri, prevăzute pentru anul 2022.

Un vot de neîncredere în premierul Theresa May va avea loc miercuri, în cadrul Partidului Conservator. Votul a fost declanșat după ce 48 de deputați ai partidului au trimis conducerii o scrisoare în acest sens.

Conservatorii sunt în acest moment divizați de negocierile pentru Brexit, o mare parte a partidului contestând acordul încheiat cu UE și implicit autoritatea premierului Theresa May.

Citeste si...  Patriarhul Serbiei arată cu degetul spre vinovaţii de inundaţii!

Parlamentarii conservatori vor vota în intervalul orar 18.00-20.00 (20.00-22.00, ora României).

Dacă May va pierde încrederea parlamentarilor, se va organiza un concurs în cadrul Partidului Conservator, la care actualul prim-ministru nu va putea participa.

Demiterea ui May ar putea duce la amânarea ieșirii din UE, care ar urma să se producă la 29 martie 2019.

May a decis deja să amâne votul din parlamentul britanic pentru acordul Brexit, vot care ar fi trebuit să aibă loc marți, și pentru care nu avea suficientă susținere.

May, decisă să meargă până la capăt

„Alegerile pentru un nou lider nu vor schimba principiile fundamentale ale Acordului negociat. Săptămâni întregi petrecute destrămându-ne vor crea doar mai multă divizare, în momentul în care cel mai important este să rămânem uniţi pentru a ajuta ţara”, a declarat May, după anunțul votului, notează Mediafax.

Prim-ministrul britanic şi-a anulat o vizită oficială la Dublin, programată pentru miercuri, în cadrul căreia urma să discute despre Acordul pentru Brexit. May a transmis că va rămâne în ţară pentru a-şi „susţine cauza”.

„Rămân decisă să termin mandatul”, a menţionat Theresa May.

„O schimbare în conducerea Partidului Conservator în momentul acesta va fi un risc pentru viitorul ţării. Noul lider nu va avea timp să renegocieze, aşadar prima decizie pe care o va lua va fi să amâne sau să anuleze ieşirea Marii Britanii din UE”, a declarat May.

„Voi contesta votul de neîncredere cu orice preţ”, a adăugat prim-ministrul.