Donald Trump a decis să mai alimenteze disputa dintre SUA și China printr-o noua șarjă pe Twitter, în care l-a acuzat pe președintele Xi Jinping că este în spatele ”dezinformării și propagandei împotriva SUA și Europei” și că Beijingul ”ar fi putut opri ușor molima, însă nu a făcut-o”.

”Totul vine de la vârf”, a scris Trump. Iar apoi a adăugat că Beijingul vrea cu ”disperare” ca Joe Biden să fie ales președinte. ”China este într-o campanie masivă de propagandă pentru că vor cu disperare ca Joe Biden Somnorosul să câștige cursa prezidențială, pentru ca ei să poată jefui pe mai departe Statele Unite, așa cum au făcut-o decenii la rând, până să apar eu!”, a scris Trump.

Ce aduc nou aceste ultime atacuri ale lui Trump sunt acuzele la adresa ”vârfului” puterii chineze, Xi Jinping. Până acum, Trump s-a ferit să-l includă pe Xi printre țintele sale.

Este important și contextul în care Trump a trimis aceste mesaje, la doar câteva ore după ce Senatul SUA a aprobat o lege împotriva companiilor chineze înregistrate în SUA. Anterior, Casa Albă a criticat politicile economice și militare ale Chinei, a acuzat furtul de proprietate intelectuală și protecționismul chinez, fără însă a menționa ce măsuri vor lua Statele Unite. Raportul Casei Albe a mai acuzat încălcarea drepturilor omului în China (în special prin arestarea etnicilor uiguri de religie musulmană) și acțiunile militare ”provocatoare” ale Chinei în Marea Chinei de Sud și strâmtoarea Taiwan. Administrația SUA a mai menționat că vechea politică față de China – ce pleca de la ideea că o mai mare cooperare va ajuta China să ajungă la o societate deschisă – a fost greșită.

”China a ales să exploateze ordinea liberă și deschisă bazată pe reguli, în încercarea de a reface sistemul internațional in favoarea sa. Utilizarea puterii economice, politice și militare în expansiune pentru a obține supunerea altor state afectează interesele vitale americane și subminează suveranitatea și demnitatea țărilor și indivizilor din întreaga lume”, mai arată raportul Casei Albe.

Mai mult, secretarul de Stat Pompeo a felicitat-o, pe 20 mai, pe președinta Taiwanului pentru reînvestirea în fucție, dupa alegerile din luna ianuarie. În aceeași zi, purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Zhao Lijian, a declarat că, folosind titulatura de ”președinte a Taiwanului”, Pompeo a încălcat principiul ”o singură China”. La fel, insistând pe parteneriatul economic SUA-Taiwan, Pompeo a încălcat ”Faza Unu” a acordului economic SUA-China, semnat în luna ianuarie, spune purtătorul de cuvânt de la Beijing, adăugând că acestea ”constituie grave imixtiuni în afacerile interne ale Chinei”. ”China regretă și condamna interferența SUA și va lua măsurile necesare pentru a răspunde practicilor greșite ale SUA”, a mai avertizat Zhao.

Citeste si...  Principele Nicolae: Cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o de la bunicul meu, Regele Mihai

Tot miercuri a venit și reacția cotidianului chinez Global Times: ”Internauții chinezi își doresc realegerea dumneavoastră, domnule Trump, pentru că îndepărtați America de restul lumii și o faceți să fie mai urâtă de restul lumii. Ajutați la promovarea unității în China și faceți știrile la fel de haioase ca o comedie. Internauții vă poreclesc Jianguo, adică cel care ajută la construirea Chinei”.

Riposta Chinei nu se va opri însă la un război al declarațiilor. Potrivit cotidianului hongkonghez South China Morning Post, pe agenda Congresului Partidului Comunist Chinez de anul acesta va figura o rezoluție care ve cere o nouă lege a ”securității naționale” care să pedepsească toate acțiunile ”subversive” și ”secesioniste”, dar și ”influența străină” și ”terorismul”. Cum presa chineză i-a asemănat de multe ori pe prostestatarii din Hong Kog cu teroriștii, se așteaptă ca noua legislație să îi vizeze direct. Ar fi o ripostă la legile trecute prin Congresul SUA și promulgate de Donald Trump pentru susținerea manifestațiilor din Hong Kong ce au avut loc în 2019.

Însă răspunsul cel mai puternic al Chinei va veni pe filiera economică. Un articol publicat de același Global Times arăta că Beijingul va investi, până în 2025, circa 1,4 trilioane de dolari în dezvoltarea tehnologiei, pentru ca China să depășească Statele Unite. Planul, prevede instalarea retelelor 5G în orașele chineze, dezvoltarea inteligenței artificiale. Global Times scrie că un alt obiectiv este detronarea SUA din fruntea producătorilor de semiconductori. ”Deși SUA au trecut printr-o perioadă de dezindustrializare în a doua jumătate a secolului 20, își mențin avantajul în sectorul semiconductorilor, prin companii precum Intel, care pot să execute întreg lanțul de producție – de la proiectare până la producerea chipurilor”, scrie Global Times.

CHINA,
HONG KONG,
SUA,
TAIWAN,
TRUMP,
XI JINPING,