Streinu Cercel, avertisment pentru antivaccinisti „Lumea trebuie să înțeleagă că noi, în momentul de față, nu mai avem mijloacele de tratament care existau la mijlocul secolului XX. De exemplu, dacă cineva face disterie, să se asigure că va avea o rată de deces de 99 la sută. Pentru că nu se mai fabrică nicăieri ser antidisteric. Serul antitetanic pune și el mari probleme, în momentul de față nu se mai face, se importă. Costurile pentru serul antirabic sunt în momentul de față uriașe”, a declarat, sâmbătă, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” din București, în cadrul conferinței naționale RoVaccin.

Streinu-Cercel mai precizează că toate aceste boli pot fi prevenite cu o seringă și un plasture mic. Acesta mai spune, de asemenea, că cine face rabie nu scapă.

Streinu Cercel:„Trebuie să știm cu toții că rabia este mortală. Cine face rabie nu scapă. Nici aici, nici în Statele Unite, nici în Marea Britanie nici în Germania, nicăieiri. Și când vorbim despre boli care sunt prevenibile prin vaccinare, este o eroare să nu facem acest lucru. Cu o seringă, cu un tampon de alcool și cu un plasture mic am rezolvat o problemă care poate fi limitatoare de viață”, mai susține șeful de la „Matei Balș” .

Citeste si...  Se reiau vechile obiceiuri: Proiect pentru ridicarea masinilor

Potrivit acestuia, la spitalul pe care îl conduce se prezintă foarte mulți copii cu meningită, boală care este mortală.

„Dacă un copil scapă, va avea probleme neurologice mari. Se bucură unii părinți că scapă copilul, dar numai noi știm cu ce scapă”, a mai susține profesorul.

Potrivit acestuia, costurile pentru tratamentul bolilor care pot fi prevenite cu vaccinare sunt extrem de ridicate pentru statul român.

„Vă dau un exemplu: pacient tânăr, 39 de ani, cu morbiditate, ne-a costat pe noi 80.000 de lei, și din păcate s-a prăpădit după o lună și jumătate. Vorbim de niște costuri care sunt uriașe, în condițiile în care pui ficat artificial, pui plămân sau rinichi artificial ca să menții funcțiile vitale ale organismului. Ce să vezi, pacientul avea gripă. A fost întrebat când era în viață de ce nu s-a vaccinat și a zis că nu a crezut că va ajunge gripa la el. Problema clasică la români”, a mai declarat Streinu-Cercel.