Featured, International

Spania a trecut la relaxare adevărată. Oamenii pot merge la terase și restaurante

După aproape două luni de carantină, cu orașe pustii, mai multe țări europene ridică de luni o parte din restricții. Este un prim pas către revenirea la normalitate. Printre acele tari se numara si Spania care a trecut la relaxare adevărată. Oamenii pot merge la terase și restaurante

In Spania s-a trecut la relaxare adevărată

Oamenii vor putea merge în parcuri, la terase, ori la saloane de înfrumusețare. Angajații vor lucra în condiții de siguranță, iar purtarea măștilor este obligatorie în spaţiile închise și în mijloacele de transport în comun.

Italia, primul stat european care a intrat în carantină totală, renunţă la o parte din restricţii.

In Spania oamenii pot merge la terase și restaurante

Mirel, român aflat în Italia: “Era destul de multă mişcare la 7 când am ieşit să merg la muncă, maşini mici, camioane, lume pe stradă. Dintr-un punct de vedere, e pozitiv că lumea se mişcă, se plimbă, dar trebuie maximă atenţie. În Lombardia, de azi se poate merge în vizită la bunici, la rude până la al doilea sau al treilea grad. Nu se poate merge la prieteni, în schimb se poate merga dacă ai o relaţie.”

Se deschid parcurile, fabricile şi şantierele.

Bărbat: “Producţia a reînceput, treptat, într-un regim mai redus, dar creştem treptat volumul de producţie, cu personalul pe care îl avem în fabrică.”

Bărbat: “Noi am oprit fabrica pentru 2 săptămâni, pentru că nu aveam măşti pentru toată lumea, noi puteam asigura procesul de lucru dar erau şi chestiuni cerinţe de la organizaţiile sindicale, şi nu am vrut să redeschidem fără să oferim garanţii. ”

Cu toate acestea, pe străzile din Veneţia au protestat astăzi negustori, comercianţi, barmani, proprietari de saloane ori cluburi şi alţi deţinători de afaceri mici care nu sunt încă deschise publicului.

Dar într-o țară care a plătit un tribut uriaş pandemiei – aproape 29 de mii de morţi şi paralizia completă a turismului – autorităţile manifestă precauție.

Gabriella Fusca, commuter traveling from Milan: “M-am simţit în siguranţă, foarte sigur. Toate distanţele au fost respectate. Toată lumea purta măşti pe fată. ”

Oamenilor le este permis să intre şi în cimitire.

Paola Lazzaro, visitor: “Să duci cuiva o floare e ceva ce te bucura după mult timp. Îţi este dor de cei decedaţi mai ales dacă este cineva pe care l-ai pierdut şi dacă nu poţi nici măcar să îi duci flori te întristează mai tare decât tristeţea provocată de perioada asta.”

În Spania, după două luni de carantină, hotelurile și terasele restaurantelor vor putea să funcționeze la jumătate din capacitate, de astăzi. Magazinele considerate până acum neesențiale vor fi deschise pentru câteva ore. O condiție primordială e ca patronii să dezinfecteze spațiile permanent, iar angajații să poarte tot timpul echipament de protecție.

Lorena Correa, angajată: “Puţin câte puţin, încerc în fiecare zi să port mască pentru că încă de la început nu am ieşit niciodată fără mască sau mănuşi.”

În plus, cei care folosesc transportul în comun trebuie să poarte mască de protecţie. Dacă nu au una în dotare, autoritățile sunt pregătite să le ofere. Nu mai puțin de șase milioane de măști au fost distribuite în diferite stații.

Mihai Gal, roman aflat în Spania, la Madrid: Chiar dacă avem libertate, eu cel puţin nu o să profit prea mult de ea.
Reporter: Ce vei face?
Mihai Gal: Momentan îmi păstrez locul de acasă, că eu lucrez de acasă, dacă ies cu bicicleta ies cu mască şi mănuşi. La cumpărături merg la 10 zile sau două săptămâni”

Şi în Germania de astăzi se deschid locurile de joacă, bisericile, muzeele şi grădinile zoologice. Restaurantele şi barurile rămân închise. Iar școlile încep să se deschidă treptat, în unele landuri.

Alin Aldea, român aflat în Germania: “Chiar din dimineaţa aceasta se văd schimbări, se văd scimbari în circulaţie, străzile sunt mult mai aglomerate, persoane mai multte pe străzi, mult mai multe persoane merg la muncă deja, s-au deschis frizeriile şi spaţiile de muncă până în 800 m pătraţi.”

În Bulgaria, doar restaurantele şi barurile cu spaţii deschise vor primi clienţi. Mesele vor fi de patru persoane şi vor fi aşezate la o distanţă de siguranţă.

Rosen Evtimov, manager salon: În prealabil, când e vreme rea, oamenii pot intra înăuntru.
Reporeter: Ce se întâmplă cu ei acum?
Rosen Evtimov: Fiecare se ridică şi pleacă. Rămânem închişi în acest moment.

Autorităţile vecine au anunţat că oamenii vor putea merge şi la piscină. Înainte, le va fi măsurată temperatura, iar distanţa dintre şezlonguri va fi de 2 până la 4 metri.

Măsuri de relaxare a anunţat şi Austria, unde saloanele de înfrumuseţare îşi deschid porţile. Măştile sunt obligatorii în transportul în comun şi în magazine.

Belgia pune în circulaţie mai multe mijloace de transport în comun, iar călătorii cu vârsta peste 12 ani vor purta obligatoriu masca. Tot de luni, se ridică şi restricţiile pentru administrarea de tratamente neesenţiale în spitale. Magazinele de textile şi croitoriile se redeschid, dar doar pentru a confecţiona măşti de protecţie.

Micile magazine se deschid şi în Portugalia. Saloanele de înfrumuseţare vor funcţiona doar pe baza programărilor. Masca este obligatorie în magazine şi în mijloacele de transport, iar cei care nu respecta regulă, pot fi amendaţi cu 350 euro.

Tot de luni, grecii pot merge pe unele plaje. Cel mai probabil doar cei care locuiesc în apropiere. Se deschid şi magazine, librarii şi frizerii. În biserici se poate merge momentan doar pentru rugăciune individuală, dar vor fi interzise slujbele cu public.

În cazul altor state, cum este Franţa, restricţiile nu vor fi deocadamdată ridicate.

Între timp, odată cu relaxarea măsurilor în aceste ţări, românii care s-au refugiat acasă de teama pandemiei, aglomerează acum vămile. Se întorc la muncă.

Miza acestor luni va fi să învăţăm să trăim o vreme cu acest virus, până când va fi disponibil un vaccin pe scară largă. Restricţiile vor fi ridicate treptat, în funcţie de cum va evolua epidemia. Dar va trebui să respectăm distanta şi măsurile de igienă, ca să ne protejăm. Medicii ne transmit să nu ieşim din case fără măşti de protecţie şi să nu uităm să ne spălăm pe mâini.

restrictii, europa,

blank