Poliţia rusă a reţinut-o pe Iulia Navalnîia, soţia opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, în cursul unui protest neautorizat desfăşurat duminică la Moscova, au anunţat aliaţii opozantului pe reţelele sociale, transmite Reuters.

Peste 5.000 de oameni au fost arestați în 40 de orașe din toată Federația Rusă. Doar la Moscova au fost arestați protestatari cu sutele.
Soţia lui NavalnîiSoţia lui Navalnîi, reținută de poliție, la Moscova, în timpul unui protest, SUA ia atitudine

Soţia lui Navalnîi a fost reţinută şi săptămâna trecută la un protest similar în favoarea eliberării soţului său dar a fost eliberată în scurt timp.

Arestările au început la Moscova încă dinainte că oamenii să se adune. Apoi au început să curgă imagini cu zeci de protestatari luați pe sus de polițiști și duși în dube și autobuze.

Încă de la primele ore ale dimineții, stațiile de metrou au fost închise și circulația restricționată. Au fost închise, de asemenea, cele mai multe restaurante și magazine din centrul Moscovei.

Inițial, manifestanții plănuiau să se adune în apropierea Kremlinului și a sediului central al KGB, dar zonele respective au fost transformate în fortărețe de nepătruns, cu bariere și cordoane ale forțelor de securitate. Așa că manifestanții s-au îndreptat către alte locuri de protest.

La Sankt Petersburg, orașul natal al lui Putin, câteva mii de oameni au scandat ” Libetate și Jos țarul!” Soţia lui Navalnîi, reținută de poliție, la Moscova, în timpul unui protest, SUA ia atitudine

Manifestanții nu au fost descurajați de avertismentele din ajun ale autorităților.

Irina Volk, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne: „Ministerul de interne al Rusiei le cere cetățenilor să nu ia parte la proteste ilegale. În condițiile curente, riscul provocărilor de la organizatori și participanți activi la aceste proteste este crescut. Ei nu au alt scop decât tulburarea legii și ordinii. Poate fi amenințată siguranța și integritatea voastră fizică.”

Protestele au cuprins duminică peste 40 de orașe din întreagă Federație Rusă, mai intâi în Extremul Orient și în Siberia.

Adunați cu miile, oamenii au scandat “Libertate!” și “Puțin e un hoț!”. În unele locuri au protestat chiar pe un ger pătrunzător.

Acesta este al doilea week-end consecutiv cu proteste în sprijinul lui Alexei Navalnîi. Sâmbăta trecută manifestațiile au fost reprimate cu brutalitate de poliție și peste 4.000 de persoane au fost arestate.

Cele mai multe arestări au fost operate la Moscova, urmate de cele de la Vladivostok, în Extremul Orient rus, Novosibirsk (93) şi Krasnoiarsk, în Siberia.

Potrivit AFP, Statele Unite au reacţionat la ceea ce au numit a fi ‘tacticile brutale’ ale Rusiei împotriva manifestanţilor de opoziţie.

„Statele Unite condamnă utilizarea persistentă de tactici brutale de către Rusia contra unor manifestanţi paşnici şi a unor jurnalişti pentru a doua săptămână consecutiv, şi îşi reînnoiesc apelul la eliberarea celor care au fost arestaţi, printre care Aleksei Navalnîi”, a transmis secretarul de stat Antony Blinken pe Twitter.

Rusia acuză SUA de “ingerinţă flagrantă”

Ministerul rus de Externe a acuzat Statele Unite de “ingerinţă flagrantă” în afacerile sale interne după ce secretarul de stat Antony Blinken a condamnat duminică represiunea Moscovei împotriva protestatarilor anti-guvernamentali care au ieşit în stradă pentru a cere eliberarea opozantului Alexei Navalnîi, informează DPA.

Ministerul rus a răspuns la un tweet al lui Blinken, care a criticat “tactica dură a autorităţilor ruse împotriva protestatarilor paşnici şi a jurnaliştilor″ în timpul manifestaţiilor de duminică din toată ţara.

Un bărbat şi-a dat foc în centrul Moscovei

Într-un incident separat, poliţia a anunţat că un bărbat şi-a dat foc duminică în centrul Moscovei, după ce s-a umezit cu un lichid inflamabil.

El a fost dus de urgenţă la spital, după ce ofiţerii şi trecătorii au stins focul în câteva momente de când s-a aprins, potrivit unui comunicat al poliţiei din Moscova, citat de Reuters.

Acesta a adăugat că bărbatul pare să fi recurs la acest gest din cauza a ceea ce a descris drept probleme personale. Nu a existat nimic care să sugereze imediat o legătură între incident şi protestele pentru eliberarea lui Navalnîi.


Citeste si...
S-a gândit cineva şi la ei! A fost organizată o tabara pentru copii cu dizabilităţi