Site-ul politico.eu prezintă o analiză a sondajelor naționale din statele membre UE care arată că la alegerile europarlamentare pe primul loc s-ar clasa grupul PPE, cu 170 de mandate, în timp ce în România Social Democraţii ar obține 9 mandate, urmat de PNL cu 8 mandate, conform Mediafax.

Vezi aici:https://www.politico.eu/2019-european-elections/

Astfel, potrivit cifrelor centralizate în ultimele 6 luni de Poltico.eu, din sondajele naționale, estimările pentru România indică faptul că Social Democraţii ar obține 22,68%, (reprezentând 9 mandate), PNL – 8 mandate (n.r: totuși în graficele prezentate de site-ul menționat, pentru luna mai îi sunt alocate PNL mai multe procente decât PSD, și anume 25,89%), Alianța 2020 USR-PLUS – 15,99% (7 mandate), ALDE – 11,74% (4 mandate,) iar Pro România – 10,99%, (4 mandate). Conform sursei citate, UDMR și PMP nu vor obține niciun mandat în viitoarea legislatură a Parlamentului European. Numărul total de locuri pentru România în PE este 32.

Citeste si...  PSD, în competiţie cu PNL. Social-democraţii se pregătesc de un alt mega-miting

De asemenea, datele centralizate de politico.eu, pe baza sondajelor realizate în statele membre ale UE, arată că din totalul de 751 de locuri configurația Parlamentului European va fi următoarea:

Partidul Popular European (PPE) – 170 de mandate

Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D) – 149 de mandate

Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa și En Marche – 99 de mandate

partidele noi și neafiliații – 75 de mandate

Alianţa Europeană a Popoarelor şi Naţiunilor (EAPN) a lui Matteo Salvini – 68 de mandate

Conservatorii și Reformiștii Europeni – 63 mandate

Verzii/Alianța Liberă Europeană – 56 mandate

Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică – 49 mandate și Mişcarea Cinci Stele (M5S) – 22 mandate.

În perioada 23-26 mai 2019, cetățenii din statele membre UE vor alege, prin vot direct, noul Parlament European. În România alegerile vor avea loc pe data de 26 mai.