Scandalul de la secr 1 umbrește rezultatul alegerilor locale din București. După ce Clotilde Armand a chemat poliția la Primăria Sectrorului 1, pentru o presupusă tentativă de fraudare a alegerilor de către reprezentanții PSD, PNL și USR-PLUS au venit și cu acuzații de furt de voturi. Cele două formațiuni politice susțin că voturile lor din procesele-verbale de la secțiile de vot au fost trecute în dreptul altor partide pe site-ul Autorității Electorale Permanente. Marcel Ciolacu, președintele PSD, califică drept „o tâmpenie” acuzațiile de fraudă și spune că partidul a depus plângere la Biroul Electoral Central pentru renumărarea voturilor.

Clotilde Armand a relatat luni seară scandalul de la alegerile locale, la televiziuni, episodul cu teancul de procese-verbale de la Biroul Electoral de sector, care au fost descoperite în sediul Primăriei Sectorului 1. Ea a spus că, deoarece colegii ei nu aveau dreptul să intre în sediul biroului electoral, stăteau de pază afară.

„Colegii mei au stat aici de pază. Suntem foarte atenți la ce se întâmplă, la voturile adunate aici. Colegii care stăteau de pază – nu aveau dreptul să între în biroul electoral de sector, chiar dacă sunt candidați – au surprins un om care ieșea din Biroul Electoral de sector cu procesele-verbale care consemnează rezultatul numărării voturilor. Un teanc de procese verbale care au fost aduse și am putut intra pentru că Jandarmeria a fost sesizată, au fost aduse la Primăria Sectrorului 1. În aceeași clădire avem și Biroul Electoral de sector, și direcția de salubrizare a Primăriei Sectrului 1. Am putut intra în direcția de salubrizare și am găsit și procese verbale pe jumătate completate, elemente care arătau clar că era sediu de campanie, că erau urmărite voturile pentru fiecare candidat, pungi cu mită electorală”, a declarat Clotilde Armand pentru Digi24.

Scandalul de la Sectorul 1 i-a amploare

Candidata USR-PLUS acuză că o instituție publică era folosită ca sediu de campanie pentru un partid politic și că procesele-verbale de la biroul electoral, care are sediul în aceeași clădire, nu aveau ce căuta la direcția de salubrizare.

„Sunt două probleme. Faptul că un spațiu public e folosit în interes de partid. Erau semne că era folosit că sediu de campanie al PSD. Și e o problema foarte mare cu aceste procese verbale, și cu cele aproape goale, și cele completate, ștampilate, originale, nu știm dacă sunt procese verbale care aparțin de BES și atunci de ce au ieșit de la BES, sau dacă sunt procese verbale care aparțin de PSD, adică exemplarul lor, și atunci de ce au ieșit de la BES că să se ducă la primărie?”, a mai spus Armand.

Ea se arată în continuare încrezătoare în victoria ei în fața lui Dan Tudorache.

„Au venit poliția, jandarmeria, au făcut anchetele lor. Noi monitorizăm pentru că suntem foarte atenți la fraude. E clar că matematică e de partea noastră, procesele verbale semnate și de reprezentanții USR-PLUS și PNL spun clar că am câștigat. Vrem să fim siguri că totul se va desfășura în condiții normale și că matematică se va regăsi până la capăt”.Scandalul de la Sectorul 1 i-a amploare.

Ciolacu cere renumărarea voturilor

PNL și USR-PLUS acuză furt de voturi la secții
Pe lângă scandalul de la Sectorul 1, a apărut un nou tip de acuzații de fraudă electorală: furt de voturi.

Cristian Băcanu, candidatul PNL la Primăria Sectorului 5, afirmă că partidului său i-au fost furate aproape 100 de voturi într-o singură secție.

„Avem dovada că într-o secție de vot au fost furate 90 de voturi PNL de la consiliul local. Acestea au fost puse din pix către alte formațiuni (81 de voturi către Partida Romilor). În aceeași secție, un vot pentru mine a fost înlăturat.

În total, în această secție, vorbim despre o fraudă uriașă de 91 de voturi în detrimentul Partidului Național Liberal (90 voturi la CL si un vot la Primar – aproape 20% din totalul voturilor CL din acea secție). Dacă pe o singură secție de vot frauda este atât de mare, este clar că se impune verificarea existenței unei fraude masive în sectorul 5. Am constituit o echipă tehnică de contestare/verificare a rezultatului alegerilor și vom acționa în vederea stabilirii adevărului”, a scris Băcanu pe Facebook.

O acuzație similară a formulat și Claudiu Năsui, de la USR-PLUS, care susține că la o secție de vot alianța a pierdut 164 de voturi, care pe site-ul AEP au ajuns în dreptul unei formațiuni politice obscure.

„Dovada că se fură voturile USR-PLUS.

Am avut curiozitatea să verificăm secțiile de votare în care, conform site-ului AEP, am avut zero voturi la Consiliul general al municipiului București.

Iată cazul secției 127. Conform procesului verbal USR-PLUS a avut cel mai mare număr de voturi din secție: 164. Conform site-ului AEP a obținut zero voturi. Ați citit bine. Zero voturi. Și așa s-au furat dintr-un foc 164 de voturi.

Modul de furt: au pus altui partid voturile USR-PLUS”, a scris Năsui pe Facebook, unde a atașat poze după procesul-verbal din secție, cu 164 de voturi în dreptul USR-PLUS, și după rezultatul afișat pe site-ul AEP, unde Partidul națiunea Română apare cu 164 de voturi, mai multe decât PSD.

Daniel Tudorache: Clotilde Armand nu înțelege limba română
Daniel Tudorache, încă primarul Sectorului 1, respinge acuzațiile aduse de Clotilde Armand și spune că nu știe despre ce este vorba. El a ironizat-o pe contracandidata sa, spunând că nu înțelege bine limba română.

„Sincer să fiu, nu știu, am auzit ceva vag, dar nu știu. (…) Haideți, doamnă, cred că nu înțelege limba română. A fost și la șeful Biroului Electoral de sector, care a spus că totul e perfect legal, dar a vrut să-și facă numărul în după-amiaza asta”, a declarat Daniel Tudorache la Digi24.

El a încercat să explice cum ajuns procesele-verbale filmate de Clotilde Armand în sediul primăriei.

„Era un băiat angajat, erau într-o sacoșă și acolo era locul lui de muncă. Pleca acasă sau nu știu unde”.

Întrebat de Digi24 dacă a fraudat alegerile, Tudorache a negat:

– Nu, doamnă, Clotilde fraudează.

Reporter: – Aveți dovezi?

D. Tudorache: – Nici ea nu are și mă acuză.

Marcel Ciolacu cere renumărarea voturilor la Sectorul 1
Și președintele PSD, Marcel Ciolacu, respinge orice acuzație de fraudare a alegerilor de către PSD. El susține că Daniel Tudorache a câștigat scrutinul și cere renumărarea voturilor în Sectorul 1.

„E o tâmpenie (fraudarea – n.r.). Avem o numărătoare paralelă. Fiecare reprezentant al unui partid în secţia de vot pleacă acasă cu o copie după procesul verbal. Fiecare partid are un soft, programul care e simplu în Excel, unde se adună voturile. Nu e o grozăvie.

Numărătoarea paralelă a PSD ne dă că domnul Tudorache a câştigat alegerile cu 200 şi ceva de voturi. Avem şi noi aceste întrebări. E posibil să fie introduse eronat în softul BEC-ului anumite buletine de vot, anumite procese verbale. Avem acest drept să vedem aceste lucruri.

S-a depus plângere la BEC ca să fie numărate iarăşi toate buletinele”, a declarat Marcel Ciolacu vineri seară la RomâniaTV.


Citeste si...
Salariati din romania care vor ieși la pensie mai tirziu ! Se dă lege