Saptamana asta se decide in privinta Brexit si aTheresa Mayva propune amânarea votului pe tema proiectului de acord Brexit, de teamă că va fi respins de Camera Comunelor, afirmă luni surse politice de la Londra.

Saptamana asta se decide in privinta Brexit :

Acordul pe tema Brexit este contestat puternic în Camera Comunelor, în principal din cauza situaţiei frontierei dintre Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, şi Irlanda, stat membru al Uniunii Europene.

Pe fondul temerilor că proiectul de acord pe tema Brexit va fi respins, premierul Theresa May vrea amânarea votului în Camera Comunelor, au declarat surse citate de publicaţiile The Guardian şi Daily Telegraph, precum şi de postul Sky News.

Downing Street a confirmat că premierul Theresa May va face un anunţ luni după-amiază.

Membrii Camerei Comunelor se vor pronunţa marţi seară asupra ‘tratatului de retragere’ a Regatului Unit din Uniunea Europeană, negociat dur timp de 17 luni cu Bruxelles-ul, dar a cărui adoptare pare foarte aproape de a fi compromisă din cauza multiplelor critici.

Acordul i-a dezamăgit şi pe cei mai vehemenţi susţinători ai Brexit-ului, care se tem de o formă de amaraj permanent faţă de Uniunea Europeană.

Saptamana asta se decide in privinta Brexit :

După primele trei zile de dezbateri în faţa Camerei Comunelor săptămâna trecută, guvernul conservator condus de Theresa May ar urma să depună luni şi marţi ultimele eforturi pentru a încerca să convingă deputaţii britanici că textul acordului este bine fundamentat, însă şansele de a reuşi acest lucru par reduse semnificativ.

În absenţa unei schimbări, ”suntem decişi să votăm contra acordului, la fel ca numeroşi alţi colegi”, a avertizat deja Nigel Dodds, unul dintre cei zece deputaţi din Partidul Democratic Unionist nord-irlandez (DUP), al căror sprijin este indispensabil conservatorilor britanici pentru a atinge majoritatea absolută.

Citeste si...  Vezi ce lovitură năprasnică le pregăteşte social-democraţilor. Guvernul liberal condus de Ludovic Orban

Boris Johnson, rival al Theresei May şi fost ministru al afacerilor externe, a propus chiar să se pună în balanţă o parte a facturii ”divorţului” care va trebui să fie achitată de Regatul Unit pentru ieşirea din UE, estimată la 40-45 miliarde de euro, ca levier în eventuale noi negocieri.

Îngrijoraţi de perspectiva unui eşec marţi în parlament, mai mulţi miniştri britanici i-au solicitat premierului să amâne votul, întrucât respingerea textului ar putea-o expune pe Theresa May unei moţiuni de cenzură şi ar duce în final la noi alegeri parlamentare, a relatat publicaţia conservatoare The Spectator.

”Votul se va desfăşura marţi, întrucât este un acord bun şi singurul acord”, a dat totuşi asigurări duminică ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, care a subliniat că o eventuală redeschidere a negocierilor cu UE nu ar fi lipsită de riscuri.

Premierul May a atenţionat în legătură cu consecinţele pe care le-ar avea respingerea acordului. ”Acest lucru ar însemna o gravă incertitudine pentru ţară, cu un risc real de a nu avea un Brexit sau de a părăsi Uniunea Europeană fără un acord”, a spus şefa guvernului britanic.

În ceea ce priveşte opoziţia laburistă, duminică, deputatul Jon Trickett a anunţat că partidul său este ”pregătit” să formeze guvernul. ”Acest lucru s-ar putea produce miercuri dimineaţă, pentru a începe relansarea negocierilor” cu Bruxelles-ul, a declarat el pentru Sky News.

Britanicii vor analiza printre altele decizia pe care o va da luni Curtea de Justiţie a UE (CJUE), care va anunţa dacă Regatul Unit poate sau nu decide singur să renunţe la ieşirea din UE. Săptămâna trecută, avocatul general, într-o opinie care nu angajează Curtea, a propus un răspuns afirmativ.