Românii care au locuit cel puțin trei decenii în zone afectate de poluarea care persistă au șansa să iasă la pensie cu doi ani mai devreme față de vârsta standard. Proiectul a fost, deja, adoptat de Parlament.

Senatorul PNL Carmen Hărău este inițiatorul proiectului, care a trecut cu 228 de voturi “pentru”, unul “împotrivă” și 24 de abțineri. Ca să intre în vigoare, mai trebuie doar promulgat de către Klaus Iohannis, după care publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, Românii care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele cu poluare remanentă, dar și pe o rază de 8 kilometri în jurul acestora, vor putea ieși la pensie mai devreme cu doi ani, fără penalizare.

Concret, este vorba despre “persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic”.

Orașele ai căror locuitori pot ieși la pensie mai devreme
Localităţile menţionate în proiectul sunt: Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele şi Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara.

Alte localităţi incluse pe listă sunt: Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba; Slobozia din judeţul Ialomiţa; Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava; Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş; Berbeşti şi Râmnicu-Vâlcea din judeţul Vâlcea.


Citeste si...
Vezi Țara din UE pe care până și Germania o ia drept model de prudență bugetară

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.