Experții în politici publice ai Expert Forum (EFOR) susțin că România plătește partidelor politice una dintre cele mai mari subvenţii din Uniunea Europeană, aceasta fiind în 2018 de 37 de milioane de euro, și atrage atenția asupra necesității unor reguli clare pentru transparența cheltuielilor.

„Legislația modificată în 2018 a condus la o creștere semnificativă a sumelor alocate partidelor din România, până la un total de aproximativ 37 milioane euro. Subvențiile alocate în 2018 au crescut de peste 20 de ori față de cele din urmă cu un deceniu, mult peste rata inflaţiei sau a creşterii PIB. Iar nivelul maxim, în cazul teoretic ar putea ajunge la 400 milioane lei”, precizeaza Expert Forum.

Experții menționează că în UE, regulile de alocare a subvențiilor pentru partide diferă de la o țară la alta, însă în cele mai multe cazuri „totalul e mai mic de 37 de milioane euro pe an, cât a ajuns în România”.

„Nu este clar dacă sumele necheltuite din subvenţie rămân la finalul anului fiscal în conturile partidului sau trebuie restituite la bugetul de stat. În cazul în care banii se păstrează de către partid, nu este clar dacă ei ar trebui sau nu să fie scăzuţi din subvenţia aferentă anului următor. Cu alte cuvinte, partidul poate pune deoparte fonduri în ani neelectorali, când cheltuielile sunt mai mici, urmând a utiliza sumele economisite în anii electorali. Comparativ cu alte entităţi publice, partidele politice sunt avantajate. Acumularea de fonduri în perpetuitate – dacă bugetul nu se închide pe zero măcar la nivelul unui ciclu electoral de patru ani, dacă nu anual – poate deturna sensul subvenţiei pentru activitate politică şi rupe legătura partidului cu publicul, răsturnând astfel logica subvenţiei cu bani publici, care în esenţă este una corectă”, explică EFOR.

Citeste si...
Draghici are probleme. Dosar penal pentru cheltuirea banilor PSD pe limuzine

Experții consideră că trebuie se asigure transparența maximă in privinta cheltuirii banului public și în privinta raportărilor periodice în timp real făcute de partidele politice, fiind „esențial modul în care Autoritatea Electorală Permanentă realizează controale pentru fondurile utilizate în campanie, dar și pentru fondurile utilizate în afara campaniei electorale”.

„Este importantă și activitatea Curții de Conturi cu privire la verificarea subvențiilor și a activității de rambursare pentru cheltuielile aferente campaniilor electorale de către AEP. Este necesară clarificarea situației juridice a fondurilor din subvenție rămase în conturile partidelor la finalul anului”, se arata in raportul Expert Forum.