Francezii „se vor putea pronunţa” cu privire la reconstrucţia Catedralei Notre-Dame din Paris, reconstrucţie ce va face obiectul unei „mari dezbateri şi a unei mari consultări”, chiar dacă alegerea finală a proiectului îi va reveni statului francez, a declarat vineri ministrul culturii al Franţei, Franck Riester, la postul LCI, informează AFP, conform agerpres.ro.

În timp ce un sondaj YouGov publicat la sfârşitul lui aprilie arăta că mai mult de un francez din doi (54%) doreşte o reconstrucţie „identică”, comparativ cu 25% care se declarau favorabili unui „gest arhitectural”, Riester a opinat că este necesar să studieze toate opţiunile – de aici şi concursul de arhitecţi de stat pe care vrea să-l lanseze -, dar că francezii îşi vor putea spune părerea în cadrul unei mari consultări publice.

După incendiul care a distrus la mijlocul lui aprilie Catedrala Notre-Dame, guvernul francez a anunţat că va organiza un concurs internaţional de arhitecţi pentru reconstrucţia turlei. Proiectul selectat de stat, care este proprietarul clădirii, va decide dacă turla concepută de arhitectul Viollet-le-Duc va fi reconstruită sau dacă va fi înlocuită „printr-un gest arhitectural contemporan”.

Citeste si...
BREAKING: Firea, acuzaţii după anunţul că nu participa la Congresul PSD: 'Colegii mei ştiau'

„Vom vedea care va fi decizia statului, însă toate acesta se vor face concertat, prin consultare, nimic nu se va face pe la spatele francezilor”, a dat Riester asigurări. „Dacă se va pune acum punct dezbaterii şi va fi aceeaşi turlă sau o turlă diferită, e ca şi cum am limita puterea de decizie a compatrioţilor noştri. Aici fiecare va avea posibilitatea de a se exprima (…) şi apoi se va tranşa după o mare dezbatere şi o mare consultare”, a adăugat el.

Ministrul a reamintit că în Franţa, restaurările de catedrale aduceau toate „noutăţi”, cum am fi, de exemplu, folosirea unor materiale diferite, iar aceasta explică utilitatea unei mari dezbateri.

„Francezii se vor putea exprima şi vom vedea apoi ce decizie va fi luată şi cum va fi restaurată Catedrala Notre-Dame”, a conchis ministrul culturii.