Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut marţi, în timpul unei discuţii cu publicul festivalului One World Romania, că proprietatea rămâne un drept care trebuie garantat de stat şi a spus că refuză abordări „de tip iliescian” potrivit cărora este „un moft”. Şeful statului a fost întrebat, la dezbatere, cum comentează apariţia noilor partide de gen „Uber” – fără o ideologie, fără o structură, dar vehicule – şi care este opinia sa despre proprietate.S

Preşedintele Klaus Iohannis dă de pamânt cu protejata lui Cioloș

Întrebarea face referire la declarațiile uneia dintre cele care conduc PLUS, partidul lui Dacian Cioloș, Oana Maria Bogdan, care a declarat că susţine renunţarea la proprietate.

Preşedintele Klaus Iohannis ‘Este simplă. Cred că proprietatea trebuie să fie nu doar un fapt, trebuie să fie garantată și cel care o garantează trebuie să fie Statul. Sau, cum spun unii, proprietatea este sfântă. Nu cred că trebuie folosit cuvântul „sfânt” pentru asta, dar cel puțin garantată și clară trebuie să fie. Cum am spus înainte, am trăit o bună parte din viața mea într-o societate în care proprietatea nu a fost deloc garantată, nici măcar respectată, nici drepturile omului. Nu îmi doresc să revenim la așa ceva și orice abordări de acest tip că proprietatea… Deci refuz, clar, categoric şi ori de câte ori este nevoie, abordări de tip iliescian, că proprietatea este un moft. Proprietatea nu este un moft, proprietatea este un drept al cetățeanului și Statul nu trebuie să fie parte pasivă, Statul trebuie să garanteze proprietatea, în tot ce înseamnă cuvântul garantare.”, a declarat preşedintele.

Citeste si...  Iohannis şi-a prezentat scuze public pentru "ghinion": A fost o declaraţie nefericită, într-o zi proastă a mea

Unul dintre membrii conducerii PLUS, Oana Maria Bogdan, care a fost prezentată de către Dacian Cioloş ca fiind „forţa motrice” a echipei, susţine renunţarea la proprietate şi spune, într-un comentariu pe Facebook, că „omenirea va reuşi să convieţuiască în armonie abia atunci când acest lucru se va întâmpla”.

Cred că un pas important al omenirii va fi cel al renunţării la proprietate. Când nu vor mai exista teritorii care să aparţină unui om, trib, neam sau corporaţie, vom reuşi să convieţuim armonios pe planeta Pământ. Eu am încredere că acest lucru se va întâmpla în timpul vieţii mele”, a comentat Oana Maria Bogdan, care este membru în Biroul Naţional al PLUS.