Preşedintele american Donald Trump a plecat duminică din SUA pentru o vizită de două zile în India, unde se aşteaptă să fie întâmpinat de “milioane” de persoane.

„Sunt nerăbdător să fiu alături de poporul Indiei”, a spus miliardarul american pe peluza Casei Albe înainte de a pleca în prima sa vizită în această ţară, potrivit Agerpres.

Pe lângă o vizită la Taj Mahal, Donald Trump va participa în special la o baie de mulţime pe un stadion de cricket, alături de prim-ministrul naţionalist Narendra Modi.

„Vor fi milioane şi milioane de persoane”, a dat asigurări preşedintele SUA pe tema vizitei sale.

„Am înţeles că va fi un mare eveniment, unii spun chiar că va fi cel mai mare eveniment pe care India l-a cunoscut vreodată. Este ceea ce mi-a spus prim-ministrul”, a mai spus Trump.

Preşedintele SUA nu-şi ascunde dragostea pentru marile mulţimi, lăudându-se frecvent cu mareea de şepci roşii de la mitingurile sale electorale.

Autorităţile indiene au anunţat însă că nu aşteaptă mai mult de 100.000 de persoane de eveniment, cum este cazul şi cu întâlnirea cu Narendra Modi de pe stadionul din Ahmedabad.

Narendra Modi şi Donald Trump au participat deja la o adunare de acest gen în septembrie 2019 în Houston (Texas), cu prilejul vizitei premierului indian în SUA. Această manifestaţie a fost prezentată drept cea mai mare primire organizată vreodată pentru un lider străin în SUA, cu excepţia papei.

Citeste si...
Mișcare decisivă împotriva Chinei. Trump cere companiei Apple să își mute producţia

Chiar dacă India îl va primi cu mare pompă pe preşedintele american, vizita de stat a lui Donald Trump nu ar urma să prilejuiască anunţuri majore, într-un context de vii tensiuni comerciale între cele două ţări.

Violenţe la New Delhi înainte de sosirea lui Donald Trump

Confruntări au avut loc luni la New Delhi între protestatari împotriva unei legi privind cetăţenia indiană şi susţinători ai reglementării controversate, relatează AFP.

Presa locală afirmă că un poliţist a fost ucis în timpul violenţelor.

Incidentele au avut loc cu numai câteva ore înaintea sosirii preşedintelui american Donald Trump în capitala Indiei.

Trump, care a ajuns luni în India, la Gujarat, urma să viziteze în cursul după-amiezii Agra, pentru a vedea apusul de soare la Taj Mahal. De acolo, programul său prevede o nouă deplasare cu avionul, până la New Delhi, unde va rămâne şi marţi.

Manifestaţiile împotriva legii au început în decembrie anul trecut. Textul, considerat discriminatoriu de cei care i se opun, facilitează acordarea cetăţeniei pentru refugiaţi, cu condiţia să nu fie musulmani.