Katherine Switzer este pionieră a feminismului, o iniţiatoare a maratoanelor şi actriţă într-o trupă de teatru.

În urmă cu 50 de ani, Katherine Switzer devenea femeia care schimba regulile Maratonului din Boston, devenind prima reprezentantă a sexului frumos care participa la această competiţie, după ce s-a certat, la propriu, cu organizatorii.

50 de ani mai târziu, femeia ajunsă la 71 de ani, a alergat la Maratonul de la Londra, duminică, 22 aprilie 2018.

În 1967, Katherine avea doar 20 de ani şi a intrat în cursă la Boston, confruntându-se cu numeroase obstacole pe traseu, incluzând un oficial care a atacat-o şi a încercat să-i fure numărul de concurs. 

La acea vreme, femeilor nu le era permis să concureze în curse mai lungi de 1.500 de metri. Chiar dacă alegeau să alerge în Maratonul din Boston, doamnele nu primeau un număr de concurs şi nici nu li se calcula timpul în care parcurgeau traseul. Katherine a fost prima femeie care a beneficiat de aceste lucruri. 

„Era o eră amuzantă – femeile mergeau tot timpul în locurile în care voiau, dar oamenii spuneau că nu li se permite. timp de mii de ani s-a perpetuat ideea că femeile nu pot face nicio activitate dură, pentru că dacă o fac, nu vor mai putea naşte copii. Iar singurii care puteau face ceva erau bărbaţii”, îşi amintea Katherine într-un interviu acordat publicaţiei Metro. 

Katherine a trecut peste stereotipurile pe care societatea le împământenise la acea vreme şi alerga de la vârsta de 12 ani. A mărturisit că încrederea în sine a fost lucrul care a ghidat-o în viaţă. 

„Nu înţelegeam de ce nu puteam avea totul. Voiam să fiu 100% atletă şi 100% femeie”, a adăugat aceasta. 

Duminică, la Maratonul de la Londra, Katherine Switzer a primit acelaşi număr pe care l-a purtat şi în 1967 – 261 – şi a alergat, cu toate că are 71 de ani, pentru a demonstra că este un simbol al puterii femeilor şi al schimbării sociale.