Premierul Ludovic Orban a declarat duminică, referitor la restricţiile pentru prevenirea răspândirii COVID, inclusiv cele vizând suspendarea activităţii pieţelor care funcţionează în spaţii închise, că măsurile au fost luate ţinând cont de evaluările făcute de specialişti în sănătate publică privind principale locuri unde se infectează oamenii. Conform prim-ministrului, controalele făcute în pieţe nu au dus la creşterea gradului. de conformare, iar aceste locuri sunt frecventate de vârstnici, care sunt vulnerabili, motiv pentru care soluţia aleasă a fost aceasta. El a reluat afirmaţiile conform cărora a vorbit cu primarii pentru a găsi soluţii ca producătorii să îşi poată vinde marfa în pieţe volante.

„Am discutat personal cu peste o sută de primari de municipii şi de oraşe ca să pună la punct, că la orice situaţie trebuie găsite soluţii. Sunt pieţe închise care nu pot fi deschise, sunt pieţe care au pereţi retractabili, sunt multe pieţe deschise. (…) S-a făcut o întreagă campanie de către PSD că noi nu protejăm producătorii autohtoni. în toate discuţiile cu primarii le-am spus foarte clar că trebuie să se organizeze astfel încât toţi producătorii români care desfac marfa în pieţe să poată să o desfacă în continuare”, a declarat Ludovic Orban la un post Tv.

Acesta a precizat că a solicitat prefecţilor să aibă întâlniri cu primarii şi să pună la punct un plan de măsuri pentru a se asigura că producătorii pot în continuare să îşi vândă mărfurile. Tarabele vor fi amenajate în parcări şi în spaţiile din jurul pieţelor. Premierul şi-a cerut scuze pentru inconvenientele generate de măsură, dar a subliniat că măsura în sine este una care poate reduce riscul de infectare.

„Nu se închid pieţele, că aşa s-a transmis, se suspendă o perioadă de 30 de zile, vedem cum evoluează în perioada asta. Se suspendă doar activitatea celor care funcţionează în spaţii închise” a explicat Orban

Citeste si...
Suspendarea preşedintelui NU mai e prioritară. Tăriceanu: Mergem PÂNĂ LA CAPĂT cu modificarea legilor justiţiei

Acesta a precizat că în cele mai multe ţări europene pieţele sunt volante.
Orban a explicat că decizia de a închide pieţele a fost luată, alături de alte decizii, în contextul în care „există un risc de suprasaturare a sistemului medical” şi în contextul în care numărul cadrelor medicale care pot avea grijă de pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 este limitat iar medicii, la rândul lor, „ating limita rezistenţei umane”.

”Măsurile le-am luat ţinând cont de evaluările făcute de specialişti în sănătate publică privind principale locuri unde se infectează oamenii”, a adăugat premierul.
Orban a mai explicat că au fost făcute controale în pieţele închise, însă acestea „nu au dus la un rezultat, pentru că nu a crescut gradul de conformare”. În plus, el a arătat că mulţi dintre cei mare merg în pieţe fac parte din categoriile vârstnicilor, care sunt cele mai vulnerabile categorii în caz de infectare şi că sunt situaţii în care pieţele închise nu respectă toate normele sanitare.

Şeful Guvernului a precizat că fiecare consumator va fi în continuare liber să aleagă dacă achiziţionează fructe şi legume din piaţă sau din supermarket”

„Plâng pe umerii producătorilor autohtoni PSD-iştii care parcă au făcut tot ce au putut în ultimii ani ca să-i pună pe butuci pe producătorii autohtoni”, a mai declarat şeful Executivului.

Orban a reclamat ceea ce a numit „o adevărată mafie” în ceea ce priveşte închirierea tarabelor, susţinând că adevăraţii producători întâmpină, în unele cazuri, dificultăţi în a ajunge să îşi vândă marfa.