Liderul PNL Ludovic Orban a afirmat joi că purtătorul de cuvânt al PSD, Lia Olguța Vasilescu, „a servit sau a fumat iarbă” atunci când a afirmat că liberalii vor tăierea salariilor și concedierea a 500.000 de bugetari.

Olguța Vasilescu a afirmat, într-o postare joi pe Facebook, că este bine că liberalii avertizează din timp că au intenția de a tăia salarii și a da afară bugetarii atunci când PNL va veni la guvernare, fiindcă așa măcar lumea știe la ce să se aștepte. Ea a adăugat că după ce Opoziția a mințit atunci când PSD-ALDE a votat legea salarizări, acum liberalii reproșează că sunt prea mari creșterile salariale.

„Am văzut o declarație. Alte mizerii de fake news-uri. Aici vreau să spun limpede și clar. Supărată că ne-am dus în fieful domniei sale, doamna Olguța Vasilescu a dat o declarație de zici că a fumat ceva, că Orban și cu PNL vor să dea afară 500.000 de angajați și că vor să taie salariul minim. Asta e declarația Olguței Vasilescu. V-am spus a servit ceva sau a fumat iarbă. Eu știu că ea mai servește, că asta e. Cum să minți cu așa ceva? PNL este adeptul creșterii veniturilor românilor, dar nu pe hârtie, cum face PSD. Ei le cresc pe hârtie și în timpul acesta dau drumul la inflație și creșterea prețurilor mănâncă complet orice fel de creștere a veniturilor”, a afirmat Ludovic Orban, într-o conferință de presă susținută joi la Brăila.

Liderul liberal a spus că răspunsul său pentru o persoană, care a avut nesimțirea să țină „paranghelie” în postul Paștelui, este că PNL vrea să facă reformă în administrație, însă nu vrea să concedieze 500.000 de bugetari, ci doar pe cei „habarniști”.

„Răspunsul nostru către această persoană care în postul Paștelui a avut nesimțirea, sfidând toți creștinii, să își țină paranghelia cu 500 și ceva de invitați, cu diferite personalități, în frunte cu Dragnea și Dăncilă, sfidând și ei postul Paștelui, am atâta să îi spun: într-adevăr vrem să facem o reformă a administrației, dar nu vrem să dăm afară 500.000 de oameni. Asta este o minciună gogonată. În schimb, cu siguranță îi vom da afară pe toți habarniștii, pe toate beizadelele și toți sinecuriștii care n-au nicio legătură cu administrația și n-au nicio pregătire și care au fost angajați de PSD, în ultimii doi ani și jumătate, pe ușa din dos a instituțiilor publice și care au distrus capacitatea administrativă a României”, a explicat Orban.

Citeste si...  Orban vrea să treacă rapid guvernul prin Parlament

Referitor la salariul minim, președintele PNL a spus că propunerea liberalilor este una „de bum simț” și anume ca nivelul acestuia să fie stabilit în urma unor negocieri între patronate și sindicate.

„În privința salariului minim propunerea noastră e de bun simț. Salariul minim să nu mai crească din burtă, după cum vrea Olguța Vasilescu, că ea a fost ministrul Muncii și ea mai băga încă 200 de lei la salariul minim și de aceea au plecat de pe piață o grămadă de firme din România care nu își mai pot menține profitabilitatea pe salariul minim. Vrem ca salariul minim să fie decis de partenerii sociali, prin negocierea între patronat și sindicat, iar Guvernul doar să transpună negocierea care este purtată între patronate și sindicate. La creșterea salariului minim să stea la bază niște indicatori obiectivi, ca la creșterea pensiilor – rata inflației, creșterea indicelui de productivitate, pentru că orice creștere de venit nu este sustenabilă dacă ea nu are niște ancore în realitate”, a completat Orban.

El a mai spus că PSD a crescut veniturile doar pe hârtie, fiindcă atâta timp cât rata inflației este în momentul de față la circa 5%, acest lucru a dus la o creștere a prețurilor de 18%, a coșului zilnic de produse.

„Rata inflației de aproximativ 5%. PSD când a venit la putere era 0,1% rata inflației și a ajuns la 5%. Rata inflației nu se aplică per ansamblu. Pe coșul zilnic rata inflației depășește 18 procente. Adică costul vieții pentru oamenii care au venituri pentru subzistență, doar pentru asigurarea cheltuielilor de viață, deci pentru coșul zilnic creșterea prețurilor a fost de 18%. Adică degeaba le-au pe hârtie cu 9-10% pnctul de pensie, și alea cu întârziere, în realitatea puterea de cumpărare a veniturilor a scăzut. Asta e marea realizare a PSD”, a conchis liderul PNL.