Orașele lumii
Featured, International

Orașele lumii, în pericol să ajungă sub ape, din pricina încălzirii globale

Orașele lumii, în pericol să ajungă sub ape din cauza creșteri a temperaturii medii a suprafeței Pământului cu încă un grad Celsius va duce la ridicarea nivelului mărilor și a oceanelor cu 2,5 metri, din cauza topirii calotei glaciare.

Orașele lumii, în pericol să ajungă sub ape, din pricina încălzirii globale

Iar o creștere cu a temperaturii medii cu trei grade, va ridica nivelul mărilor cu 6,5 metri au avertizat oamenii de știință miercuri, potrivit Science Alert.

Aceste creșteri devastatoare ale nivelului apelor sunt suficiente pentru a paraliza orașele de coastă, cum ar fi New York, Miami sau Mumbai și pentru a provoca migrația a sute de milioane de oameni.

În mod normal, aceste schimbări ar trebui să aibă loc de-a lungul a sute până la mii de ani. Însă din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră provocate de om, topirea ghețarilor va fi accelerată și se va produce în numai câteva decenii, arată un studiu publicat în revista Nature.

Cercetătorii atrag atenția că topirea completă a ghețarilor din Antarctica ar ridica nivelul oceanelor cu 58 de metri.

Una dintre cele mai alarmante concluzii ale oamenilor de știință este că aceste creșteri ale nivelului mărilor și oceanelor devin dramatic mai mari cu fiecare grad în plus la media globală.

Temperatura medie a suprafeței Pământului a crescut deja cu un grad față de sfârșitul secolului al XIX-lea, suficient pentru a provoca fenomene extreme – valuri de căldură letale, secetă și cicloni tropicali – și mai severe.

Orașele lumii, în pericol să ajungă sub ape, din pricina încălzirii globale

O temperatură mai mare cu 1-2 grade Celsius peste media din era preindustrială ar duce la creșterea nivelului mărilor și al oceanelor cu 1,3 metri pentru fiecare grad în plus.

Iar o temperatură mai mare cu 2-6 grade Celsius peste acest punct de referință, ar fi devastatoare. Mările s-ar ridica cu 2,4 metri pentru fiecare grad în plus. În acest caz, schimbările climatice ar distruge civilizația și ar redesena harta lumii, spun oamenii de știință.

La o creștere a temperaturilor de peste 6 grade Celsius, mările și oceanele s-ar ridica cu 10 metri pentru fiecare grad în plus. Asta ar face topirea calotei glaciare ireversibilă, iar oceanele ar atinge niveluri nemaivăzute de milioane de ani.

″În cele din urmă, arderea cărbunilor și a petrolului determină dacă și când sunt trecute pragurile critice de temperatură în Antarctica. Și chiar dacă topirea gheții are pe o perioadă lungă de timp, nivelurile respective de dioxid de carbon pot fi deja atinse în viitorul apropiat”, a spus co-autorul studiului, Anders Levermann, un cercetător la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic, într-un comunicat.

Oamenii de știință consideră că o creștere a temperaturii medii cu numai 2 grade Celsius „reprezintă o amenințare existențială pentru țări întregi”.

Prima dată se va topi gheața din vestul Antarcticii, însă nu din cauza aerului mai cald, ci a apei oceanului care se va încălzi și ea. Apa mai caldă va pătrunde pe sub ghețari și îi vor eroda, fenoment ce va face ca bucăți uriașe de gheață – de dimensiunea statului american Florida – să se desprindă și să ajungă în largul oceanului, a remarcat coautorul Torsten Albrecht, de asemenea cercetător la Institutul Potsdam.

Odată ce încălzirea globală trece pragul de 6 grade Celsius, dinamica se schimbă, iar gheața se va topi mai repede și la suprafață.

Acest proces a creat deja râuri formate din topirea gheții în Groenlanda, care a pierdut peste 500 de miliarde de tone de gheață doar anul trecut.

“Acest studiu foarte important și realizat în timp util arată clar nevoia urgentă de a stabiliza creșterea temperaturii, în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris, astfel încât să se limiteze creșterea totală a nivelului mării la câțiva metri”, a spus Matt Palmer, un cercetător britanic care care nu a luat parte la studiu.

Tratatul din 2015 de la Paris impune statelor să limiteze încălzirea globală la cel mult 2 grade Celsius și dacă este posibil la 1,5 grade.


blank