40% din cazurile de cancer diagnosticate în SUA sunt legate de fumat, informează un studiu federal dat publicității joi, relatează În SUA, fumatul este în scădere netă de decenii în rândul adulților, dar rămâne totuși principala cauză evitabilă a cancerului, subliniază raportul Centrului pentru controlul și prevenirea maladiilor (CDC).

Din 2009 și până în 2013, în jur de 660.000 de persoane din SUA au fost diagnosticate cu cancer anual, potrivit acestui studiu care arată și că 343.000 de decese pe an au fost rezultatul unei tumori canceroase legate de fumat în această perioadă.

‘Există peste 36 de milioane de fumători în prezent în SUA’, a precizat directorul CDC, dr. Tom Frieden.

‘În mod trist, aproape jumătate dintre ei riscă să moară prematur de boli legate de fumat, iar șase milioane din cauza cancerului dacă programele federale pentru a-i ajuta pe fumători să se lase fumat nu sunt aplicate’, a avertizat el.

Citeste si...  Zaharul ucide! El ajuta la raspandirea celulelor canceroase in corp

Fumatul este responsabil pentru cancerul la plămâni, dar și pentru tumori la gură, gât, esofag, stomac, rinichi, pancreas, ficat, splină, col uterin, colon, rect, precum și pentru apariția leucemiei mieloide cronice, scrie doctorulzilei.ro.

CDC subliniază progresele care s-au realizat în ultimii 25 de ani împotriva tabagismului. Astfel 1,3 milioane de decese provocate de cancere legate de fumat au putut fi evitate în această perioadă datorită campaniilor împotriva fumatului.

Potrivit unui alt studiu al „National Health Interview Survey”, publicat de CDC, proporția fumătorilor în rândul adulților americani a scăzut de la 20,9% (45,1 milioane) în 2005, la 15,1% (36,5 milioane) în 2015.