Noua Zeelandă a anunţat miercuri că îşi va retrage ultimii militari din Afganistan până în luna mai, încheind astfel cea mai îndelungată desfăşurare de personal militar în afara ţării care a durat două decenii, informează Reuters, potrivit agerpres.

Şefa guvernului neozeelandez Jacinda Ardern a declarat că, de la invazia din 2001 condusă de SUA, Noua Zeelandă a desfăşurat în Afganistan mai mult de 3.500 de militari şi alt tip de personal, iar 10 neozeelandezi au murit la datorie.

În prezent, au mai rămas şase membri ai personalului – trei desfăşuraţi la Academia de Ofiţeri a Armatei Naţionale a Afganistanului şi alţi trei la Cartierul General al misiunii NATO, Resolute Support.

„După 20 de ani de prezenţă a forţelor de apărare neozeelandeze în Afganistan, a venit timpul să punem capăt desfăşurării noastre”, a anunţat Ardern într-un comunicat.

Ministrul de externe neozeelandez Nanaia Mahuta a declarat la rândul său că Noua Zeelandă va continua să susţină guvernul afgan în procesul de pace interafgan.

Citeste si...
Furtună puternică din Constanța a rupt copaci şi au zburat acoperişuri