Președintele Camerei Reprezentanților din Statele Unite, democrata Nancy Pelosi, a anunțat că va înainta vineri un proiect de înființare a unei comisii care să analizeze capacitatea lui Donald Trump de a conduce SUA.

Anunțul vine în contextul în care liderul de la Casa Albă a fost diagnosticat cu COVID-19 săptămâna trecută, iar în Statele Unite au apărut speculații referitoare la starea sa reală de sănătate.

„Această lege va crea o comisie asupra capacităţii prezidenţiale de exercitare a puterii şi a sarcinilor legate de funcţia sa”, a anunțat biroul lui Pelosi prin intermediul unui comunicat citat de Agerpres.

Înființarea unei asemenea comisii se bazează pe prevederile celui de-al 25-lea amendament al Constituției Statelor Unite, care stipulează că, în cazul în care președintele nu mai poate guverna, acesta trebuie să cedeze puterea către vicepreședintele țării, potrivit aceluiași comunicat.

Cu toate acestea, rezultatul inițiativei este incert, pentru că Donald Trump beneficiază de sprijinul republicanilor, în special în Senat, unde aceștia dețin majoritatea.

De altfel, și vicepreședintele Mike Pence a susținut că Trump ar trebui să guverneze în continuare.

Ce prevede amendamentul al 25-lea?
Amendamentul al 25-lea a fost adoptat în 1967, după asasinarea președintelui John F. Kennedy și prevede norme privind transferul puterii executive în caz de deces, destituire, demisie sau incapacitate a liderului de la Casa Albă.

Astfel, în cazul în care starea de sănătate a lui Donald Trump nu i-ar mai permite acestuia să își îndeplinească obligațiile de președinte, el poate transfera temporar aceste atribuții vicepreședintelui, în acest caz Mike Pence, în baza Amendamentului al 25-lea al Constituției Statelor Unite și, atunci când se consideră apt, poate reveni la atribuțiile sale.

În cazul în care nici Pence nu are posibilitatea de a prelua atribuțiile, atunci acestea cad în sarcina lui Nancy Pelosi, liderul Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite.

„Consider că cetăţenii trebuie să cunoască starea de sănătate a preşedintelui. E o întrebare la care el refuză să răspundă: Când, înainte de a contracta virusul şi de a recunoaşte public, a fost ultimul său test negativ?”, a declarat anterior Nancy Pelosi, care vineri va prezenta legea într-o conferinţă de presă împreună cu autorul acesteia, Jamie Raskin, membru al Camerei Reprezentanţilor.

În replică, Donald Trump a lansat un atac dur împotriva lui Pelosi pe Twitter.

„Nancy Nebuna este cea care ar trebui trecută sub observaţie. Nu e numită degeaba Nebuna!”, a scris liderul de la Casa Albă.

Donald Trump şi-a încheiat tratamentul pentru COVID-19 şi şi-ar putea relua angajamentele publice începând de sâmbătă, conform informaţiilor furnizate de medicul de la Casa Albă, Sean Conley.


Citeste si...
Erdogan ameninţă cu ieşirea din NATO. Cu ce îl şantajează liderul turc pe Trump