Un dans care pe vremuri făcea mare vâlvă, ca un rezumat al independenței femeilor, cancanul a cunoscut faima la Moulin Rouge, în Paris, spre sfârșitul secolului al XIX-lea și a devenit cel mai faimos dans din Franța. Legenda spune că în vremurile bune, cea mai talentată dansatoare putea să-i zboare pălăria de pe cap unui bărbat cu o singură mișcare de picior. 130 de ani mai târziu, Megane e mândră că poate dansa la Moulin Rouge. Și visează să scrie istorie în cel mai faimos teatru de varietăți din lume.

Moara de vânt roșie – sau Moulin Rouge – din Pigalle. Cu mai bine de un secol în urmă, era punctul central al promiscuității și scandalului în Franța. Fete sumar îmbrăcate stăpâneau această scenă.

Astăzi, lucrurile nu se mai fac atât de îndrăzneț, spune Megane, o dansatoare de la Moulin Rouge. Tânăra de 22 de ani s-a alăturat echipei celebrului cabaret în urmă cu șase luni.

„Mă simt fantastic în acest costum, ca o prințesă”, mărturisește Megane.

Se fac ultimele ajustări. Totul trebuie să arate perfect. Costumele sunt bine gândite și reprezintă o parte importantă a spectacolului. Cel de acum se intitulează „Féerie”, iar Megane știe fiecare pas pe dinafară. Și mama ei a fost în trupa de balet.

Un spectacol pentru toată familia
Cortina se ridică de două ori pe zi.

Aproape o sută de dansatoare schimbă o mie de costume – dar dansează și topless. O tradiție îndelungată la Moulin Rouge, care pentru Megane e ceva absolut normal.

„Este un spectacol pentru toată familia, nu are nimic prea senzual. Poate fi urmărit de copiii peste șase ani. Este fascinant și interesant pentru toată lumea”, spune Megane.

„Pentru mine e ceva unic. N-am mai văzut așa ceva niciodată”, mărturisește un bărbat.

„E un simbol al Parisului, așa a fost întotdeauna”, spune o femeie.

„Vreau să mă simt bine și să văd dansând niște femei frumoase”, explică un alt client.

De la imoralitate, la artă
La sfârșitul secolului al XIX-lea, costumele minimaliste ale dansatoarelor stârneau o revoluție socială. Mulți considerau că o astfel de divinizare a trupului e imorală. Astăzi, conducerea cabaretului îi spune artă.

„A fi dansatoare la Moulin Rouge înseamnă a dansa în cel mai cunoscut cabaret din lume în fața spectatorilor din întreaga lume. Oamenii fac economii ani de zile pentru o singură noapte de petrecere la Moulin Rouge. Rolul dansatoarelor este să le îndeplinească fanteziile”, arată Fanny Rabasse, director de comunicare și marketing.

Și asta fac de 130 de ani încoace.

Citeste si...
Campioana care a dat dansul pe gimnastică

Dar în 1889, când dansatoarele și-au ridicat pentru prima dată fustele pentru a-și arăta desuurile, nu doar Parisul a luat-o razna, ci și vizitatorii veniți la Expoziția Mondială și nou construitul Turn Eiffel.

Artistul Toulouse Lautrec era unul dintre clienții obișnuiți ai Moulin Rouge și a imortalizat-o pe cea mai bună dansatoare, La Goulue.

Ulterior, scriitoarea Colette avea să sărute o femeie pe scenă într-un spectacol interzis rapid.

600.000 de turiști vin la Moulin Rouge în fiecare an
Aceste scandaluri au ținut în viață Moulin Rouge până în zilele noastre, dar acum au apărut riscurile. Spectacolul este unul eminamente de divertisment și produce o mulțime de bani. 600 de mii de turiști străini vin în fiecare an la Paris pentru a-l vedea.

Directorul artistic Janet Pharaoh se asigură că dansul e de cea mai înaltă calitate. Odată, a cântat chiar ea pe scena Moulin Rouge. Uneori îi lipsește spiritul acelor ani și încearcă și ceva mai îndrăzneț.

„Chiar dacă este o gală sau un eveniment televizat, le spun: Hai să facem ceva diferit. Hai să fim mai îndrăzneți. Dar nu vor. Nimeni nu vrea să-și asume niciun risc. Și dacă nu îți asumi un risc, s-ar putea să nu iasă nimic. Dacă nu îți asumi niște riscuri, imaginația dispare”, spune Janet Pharaoh, directorul artistic al Moulin Rouge.

Dar chiar și așa, dansatoarele de la Moulin Rouge ridică sala în picioare.

Megane și colegele sale aud mereu că munca lor denigrează femeile și le portretizează drept obiecte sexuale. Dar Janet Pharaoh respinge cu tărie aceste lucruri.

„O facem pentru bărbați sau o facem pentru că ne place să fim aranjate și să purtăm haine frumoase? Cred că, de fapt, femeilor le place să se îmbrace bine, le place să poarte bijuterii, le place să se simtă frumoase. Dacă femeilor nu le-ar plăcea toate aceste lucruri, cred că economia mondială s-ar prăbuși”, spune Janet Pharaoh, directorul artistic al Moulin Rouge.

Megane adoră să danseze cândva îndrăznețul cancan franțuzesc. Pentru a păstra tradiția Moulin Rouge, ea spune că trebuie să fie un pic incitant, doar un pic. E o profesionistă desăvârșită cu visuri mărețe:

„Mi-ar plăcea să fiu una dintre cele trei interprete. Sunt cele trei femei care cântă și care stau mereu în față. Asta mi-aș dori foarte mult”, spune tânăra.

Timpul trece și cortina se ridică din nou pe scena Moulin Rouge!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.