Featured, International

Milioane de oameni, din toata lumea, au umplut lăcaşele de cult, în ciuda pandemiei

Milioane de oameni de pe întreg globul și-au continuat ritualul, duminică, și s-au dus la biserică, în ciuda restricțiilor impuse de autorități din cauza pandemiei de coronavirus.

După ce Papa Francisc s-a rugat singur în Piața Sf. Petru, într-o ceremonie istorică, preoții ruși au continuat să oficieze slujbe pe întreg teritoriul țării, milioane de credincioși, scrie The Guardian.

blankMilioane de oameni, din toata lumea, au umplut lăcaşele de cult, în ciuda pandemiei

Zeci de enoriași, mulți dintre ei în vârstă, s-au îngrămădit în Catedrala Kazan din St Petersburg pentru a se împărtăși. Cu câteva zile înainte, responsabilii bisericii au fost criticați pentru că moaștele lui Ioan Botezătorul continuă să fie expuse, în ciuda temerilor că vizitatorii ar putea să răspândească virusul sărutând aceste relicve.

Imagini similare au fost surprinse în statul american Louisiana, lovit și el de pandemie. Peste 500 de oameni s-au adunat în biserica Life Tabernacle, din orașul Central, de lângă Baton Rouge.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Chiril, le-a cerut duminică credincioşilor să nu se ducă la biserici din cauza riscului de propagare a coronavirusului.

”Să ne abţinem să mergem la biserică. N-aş fi spus niciodată aşa ceva dacă nu am fi avut exemplul surprinzător şi sfânt al venerabilei Maria Egiptului”, a spus Chiril, citat de agenţia oficială rusă RIA-Novosti, într-o slujbă religioasă organizată în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

Cu toate astea, mulți reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe au insistat că autoritățile nu pot să închidă bisericile, susținând că vor continua să țină slujbe, până la un ordin expres de la Kremlin.

Potrivit datelor oficiale date publicităţii duminică, în Rusia s-au raportat 1.534 de cazuri de Covid-19, 270 dintre ele în ultimele 24 de ore.

The Guardian scrie că situații similare se întâlnesc și în România și Georgia, preoții fiind criticați pentru că folosesc în continuare o singură linguriță atunci când oamenii vin să se împărtășească.

În Georgia, după ce credincioșii au fost sfătuiți să nu stea foarte mult în biserici și să nu vină la slujbă dacă sunt bolnavi, preoții au refuzat să folosească linguri de unică folosință, susținând că împărtășania este o ceremonie sfântă, astfel că nu te poți îmbolnăvi.

În Polonia, după ce Biserica Catolică a decis să limiteze la 50 numărul persoanelor care pot asista la slujbă, săptmâna trecută numărul a fost redus la 5.

Arhiepiscopul Stanisław Gądecki, șeful episcopatului polonez, a cerut, la începutul lunii martie, mai multe slujbe, întrucât ar fi „de neconceput” ca enoriașii să nu se mai poată ruga. Ulterior, Gądecki i-a îndemnat pe credincioși să folosească transmisiile media pentru rugăciune, în special în perioada de Paște.

Și în Brazilia, președintele Jair Bolsonaro – care a numit coronavirusul o gripă ușoară” și a respins izolarea totală – a inclus bisericile într-o listă de „servicii publice și activități esențiale” pentru „supraviețuirea, sănătatea și siguranța” populației, cu condiția să urmeze indicațiile ministerului Sănătății.

blank

 

blank