Featured, Medical

Maternitatea Giulesti o tine pe a ei: Nu sunt dovezi ca sa opreasca internarile

Maternitatea Giulesti o tine pe a ei. Nu sunt dovezi ca sa opreasca internarileAvând în vedere situația apărută în cadrul unității spitalicești privind cazurile de infecții nozocomiale cu stafilococ auriu MRSA, precum și faptul că măsurile instituite nu au avut rezultatele așteptate, conducerea Direcției de Sănătate Publică București consideră necesare instituirea unor măsuri mai severe de combatere și limitare a infecției cu Stafilococ Auriu MRSA. Astfel, Ministerul Sănătăţii anunţă într-un comunicat de presă că, începând cu data 30.11.2018, se sistează toate internările în unitatea spitalicească.

„Pe măsură ce spațiile vor fi eliberate prin externarea pacienților, acestea vor fi închise și se vor aplica procedurile de curățenie și dezinfecție terminală, urmate de efectuarea probelor de autocontrol. Întreg personalul medico-sanitar depistat ca purtător de stafilococ auriu MRSA va fi scos din activitate până când va finaliza tratamentul specific și probele de recontrol ale exudatelor nazale vor fi negative. Se va efectua exudatul nazal pentru întreg personalul unității sanitare, precum și pentru toți pacienții internați în unitatea sanitară. În cazul rezultatelor pozitive pentru pacienții internați vor fi consemnate în biletul de externare inclusiv în scrisoarea medicală către medicul de familie în vederea instituirii tratamentului adecvat” – atrage atenţia ministerul.

Cu toate acestea, reprezentanţii Maternităţii Giuleşti contrazic Ministerul Sănătăţii şi spun că nu au probe că bacteria stafilococ auriu, depistată în cazul bebeluşilor născuţi la unitatea spitalicească, provine din cadrul spitalului.

Ironii şi sfidare din partea Maternităţii Giuleşti
Doru Pană, purtătorul de cuvânt al Maternității Giulești, a declarat că părinții bebelușilor depistați cu stafilococ ar trebui fie atenți cu datul în judecată, căci astfel tot personalul va pleca în străinătate. ”După 6 noiembrie, când am fost anunţaţi de către DPS că au fost cazuri, s-au recolat probe imediat şi la mijlocul lunii noiembrie au ieşit analizele şi cei care au fost depistaţi au fost înştiinţaţi să ia tratament, chiar dacă sunt purtători sănătoşi, chiar dacă practic tratamentul este degeaba. Nu poţi să iei deciza să opreşti internările când nu ai probe clare, dovezi clare că s-a întâmplat pe secţia respectivă. Toţi suspicionăm că la secţia de neonatologie a fost transmiterea. Atât timp când nu avem probe clare, cât nu avem dovezi, nu poţi să scoţi omul de la locul de muncă, pentru că te poate da în judecată, nu poţi să închizi secţia pentru că intri în alte probleme tehnice şi administrative, legale. Ai o perioadă de timp în care eşti legat de mâini şi de picioare, nu poţi decât să aştepţi, să speri şi să te rogi”, a mai spus Doru Pană.

Purtătorul de cuvânt a menţionat că, potrivit programărilor la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu”, săptămâna viitoare urmau să fie operate 80 de persoane. Referindu-se la posibilitatea ca nou-născuţii internaţi să contacteze stafilococul auriu, Pană a spus: „Acest risc există permanent. Dar în principiu s-au luat măsuri. Se spală de trei ori ca să pună mâna pe copil o dată”. Un număr de 9 asistente şi 2 medici de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu” au fost depistaţi cu stafilococ auriu, după data de 6 noiembrie. „S-au dispus măsuri de igienizare. Zona în care au lucrat angajaţii respectivi a fost eliberată, nu o dată ci de mai multe ori. Ulterior, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică s-au creat nişte protocoale în aşa fel încât să se limiteze o eventuală infectare a altor copilaşi”, a spus Pană. Acesta a subliniat că fiecare este responsabil la locul de muncă de ceea ce face şi cum face lucrurile: „Fiecare e important să îşi înţeleagă importanţa muncii, chiar dacă nu pare extraordinară. Din nefericire, nu suntem o ţară în care oamenii să fie foarte conştienţi de importanţa muncii pe care o fac şi de cât de importante sunt nişte măsuri minime. Nu pot să spun că există vreun vinovat pentru că nu am depistat încă vreun vinovat şi nu avem încă rezultate definitive la probele luate de DSP”.

Doru Pană, purtătorul de cuvânt al Maternităţii Giuleşti: ”Nici Doamne Doamne nu ar putea să răspundă, să găsească o explicaţie pentru infecţiile cu stafilococ auriu depistate în instituţie”.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, s-a declarat surprinsă de declarațiile purtătorului de cuvânt al Maternității Giulești, care a negat existența infecțiilor și a declarat că părinții bebelușilor nu au motive să dea spitalul sau medicii în judecată, sugerând că este atributul conducerii unităţii sanitare să ia măsuri împotriva acestuia. Pintea a mai spus că, deocamdată, nu se impune închiderea maternităţii.

După ce Spitalul Clinic de Urgenţă „Grigore Alexandrescu” a semnalat DSPMB depistarea unor pacienţi copii cu infecţii stafilococice născuţi în Maternitatea „Panait Sîrbu”, au fost făcute verificări la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Reprezentanţii DSPMB au constatat că începând din 24 octombrie aici au fost internaţi 15 pacienţi copii provenind de la Maternitatea „Panait Sîrbu”, dintre care 12 au fost confirmaţi cu stafilococ auriu MRSA, pentru doi copii se aşteaptă rezultatele probelor, iar un copil nu a fost confirmat cu MRSA. În prezent sunt internaţi la Spitalul „Grigore Alexandrescu” 10 dintre copiii provenind de Maternitatea „Panait Sîrbu”.

blank