La exact un an după ce a fost arestat în nordul Germaniei, liderul separatist catalan Carles Puigdemont a întreprins o vizită la închisoarea unde a stat o scurtă perioadă după ce a fugit din Spania, informează luni dpa, potrivit agerpres.ro

Fostul lider al regiunii separatiste din Spania a revenit luni la închisoarea din oraşul Neumuenster, aducând cu el, pentru deţinuţi, 100 de cărţi scrise de autori catalani traduşi în germană. Puigdemont a declarat că este fericit să aducă acest cadou într-un loc de care el se va simţi legat pentru întreaga sa viaţă.

Politicianul catalan a fost arestat pe o autostradă în timp ce se întorcea spre Belgia după o călătorie în Scandinavia, în baza unui mandat de arestare european emis de guvernul Spaniei. El a stat închis 13 zile în închisoarea din Neumuenster, înainte de a fi eliberat condiţionat, cu interdicţii de deplasare. Două luni mai târziu, un tribunal din nordul Germaniei a anulat procedurile de extrădare împotriva lui, după ce autorităţile spaniole au renunţat la rândul lor la cererea pentru retrimiterea lui în Spania.

Citeste si...  Cristoiu reacție pe tema referendumului: Boicotarea e o neghiobie antidemocratică

Puigdemont a părăsit Germania pentru a se instala la Bruxelles, la sfârşitul lui iulie anul trecut.

Politicianul catalan a fugit din Spania după ce a jucat un rol-cheie în proclamarea unilaterală a independenţei de către parlamentul secesionist catalan, în octombrie 2017.