La exact un an după ce a fost arestat în nordul Germaniei, liderul separatist catalan Carles Puigdemont a întreprins o vizită la închisoarea unde a stat o scurtă perioadă după ce a fugit din Spania, informează luni dpa, potrivit agerpres.ro

Fostul lider al regiunii separatiste din Spania a revenit luni la închisoarea din oraşul Neumuenster, aducând cu el, pentru deţinuţi, 100 de cărţi scrise de autori catalani traduşi în germană. Puigdemont a declarat că este fericit să aducă acest cadou într-un loc de care el se va simţi legat pentru întreaga sa viaţă.

Politicianul catalan a fost arestat pe o autostradă în timp ce se întorcea spre Belgia după o călătorie în Scandinavia, în baza unui mandat de arestare european emis de guvernul Spaniei. El a stat închis 13 zile în închisoarea din Neumuenster, înainte de a fi eliberat condiţionat, cu interdicţii de deplasare. Două luni mai târziu, un tribunal din nordul Germaniei a anulat procedurile de extrădare împotriva lui, după ce autorităţile spaniole au renunţat la rândul lor la cererea pentru retrimiterea lui în Spania.

Citeste si...  Putin se uită urât la Moldova şi Ucraina şi le cere ridicarea "blocadei" impuse Transnistriei

Puigdemont a părăsit Germania pentru a se instala la Bruxelles, la sfârşitul lui iulie anul trecut.

Politicianul catalan a fugit din Spania după ce a jucat un rol-cheie în proclamarea unilaterală a independenţei de către parlamentul secesionist catalan, în octombrie 2017.