Doi preoţi catolici au ajuns în faţa judecătorilor la Vatican, evenimentul reprezentând o adevărată premieră istorică: este pentru prima dată când Vaticanul urmăreşte în justiţie un caz de abuz sexual.

Cei doi preoţi sunt Gabriele Martinelli şi Enrico Radice. Primul, în vârstă de 28 de ani, este acuzat că a agresat sexual un băiat de altar între 2007 şi 2012. Al doilea, în vârstă de 72 de ani, este acuzat că ar fi muşamalizat aceste agresiuni din poziţia sa de rector al şcolii de teologie unde ar fi avut loc abuzurile. Niciunul dintre cei doi acuzaţi nu a comentat până acum acuzaţiile. Cu toate că Biserica Catolică a fost zguduită în ultimele decenii de o listă lungă de scandaluri sexuale, Vaticanul nu a dat niciodată curs în cadrul sistemului de justiţie propriu unui caz care priveşte acuze de abuz sexual. Faptul că procesul este ţinut în interiorul zidurilor Vaticanului este important şi din punct de vedere simbolic, dar este legat şi de locaţia şcolii teologice unde au avut loc abuzurilor – Seminarul Pius al X-lea se află in interiorul Vaticanului, la doar câţiva paşi de locul unde Papa Francisc locuieşte. Acuzaţiile aduse lui Martinelli ar fi fost cunoscut încă din 2012, dar au fost făcute publice doar în 2017, când un jurnalist le-a descoperit după ce a discutat cu colegul de cameră al victimei. Scandalurile de natură sexuală în care sunt implicaţi mulţi preoţi catolici continuă să zguduie Biserica Catolică. Chiar dacă Papa Francisc a luat mai multe măsuri pentru a combate fenomenul, criticii spun că nu înţelege adevărată amploare a acestor abuzuri. În 2018, a condamnat public, într-o scrisoare adresată tuturor catolicilor din lume, abuzurile şi a cerut încetarea muşamalizărilor.

Citeste si...
Meghan Markle a dat în judecată grupul de presă Associated Newspapers

În 2019, acesta a luat şi o măsura mai concretă decât simplele condamndări şi declaraţii, făcând obligatorie declararea la Vatican a oricăror cazuri de abuzuri sexuale făcute de preoţi catolici