Jurnalistul și analistul politic Ion Cristoiu a explicat vineri, la un post de televiziune, de ce crede în reprogramarea alegerilor locale. El a afirmat că știe că politicienii stau prost cu logica, dar nu înțelege cum de se pot organiza alegeri în condițiile în care autoritățile portretizează o stare de apocalipsă totală, cu previziuni sumbre despre creșterea numărului de noi cazuri de coronavirus în toamnă.

Astfel, chiar dacă președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru organizarea alegerilor locale pe 27 septembrie, jurnalistul Ion Cristoiu este sceptic cu privire la această dată.

”Alegerile locale, spre deosebire de cele parlamentare nu pot fi făcute prin televizor. La alegerile locale, trebuie să te duci tu, contracandidat, sau chiar primarul ca să stai de vorbă cu ăia – dacă au țeavă, dacă au lumină. Cum faci?! Ah, vrei să le faci un fals? Adică vrei să faci niște alegeri în care nu are loc această campanie și atunci electoratul este distribuit între cele două partide și atunci dispar USR, Pro România, PMP și alte partide noi”, a explicat jurnalistul, la Antena 3.

Întrebat despre propunerea partidului USR, care dorește reprogramarea alegerilor locale, Ion Cristoiu a declarat că această manevră ar fi în avantajul formațiunilor principale, PNL și PSD.

”Vor din mai multe motive. Chiar vor la anul, în martie. Fiecare are interesul propriu. PNL speră să treacă timpul pentru a veni banii de la Uniune (Uniunea Europeană-n.r.). Culmea, la alegerile parlamentare, PSD-ul stă prost, dar la locale e peste PNL pentru că pandemia a folosit primarilor în exercițiu”, a precizat analistul politic.

Pentru a-și argumenta teoria, el a citat un sociolog care a menționat că „septembrie este luna blestemată din punct de vedere al pesimismului. Deci, dacă faci alegeri în septembrie, te-ai curățat. Toți românii sunt pesimiști în septembrie”.

Cristoiu a dezvăluit și care crede că sunt interesele PSD pentru amânarea alegerilor. El consideră că înainte de a scoate românii la vot, PSD trebuie să reolve problema șefiei partidului.

Congresul pentru alegerea președintelui PSD nu va putea fi organizat în august din cauza opiniilor divergente din interiorul partidului, potrivit jurnalistului, care crede că „gruparea Teodorovici nu vrea congres online”.

Acesta a mai spus și că PSD-iștii au mizat inițial pe faptul că alegătorii nu vor ieși la vot în condițiile ”atmosferei de apocalipsă”, însă a constatat că, din contră, alegătorii USR, tinerii, sunt cei care ar putea sta acasă.

În schimb, crede jurnalistul Ion Cristoiu, persoanele mai în vârstă sunt mai relaxați în ceea ce privește măsurile de combatere a răspândirii coronavirusului. Vezi aici interviul!

De cine depinde pentru ca data alegerilor locale să rămână 27 septembrie
Un factor care influențează organizarea alegerilor locale în toamnă este creșterea cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus, așa cum a declarat Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), menționând că acestea pot fi anulate în cazul în care se va institui stare de urgență.

Însă, în stare de alertă, așa cum a declarat președintele Klaus Iohannis, problema nu ar fi reprezentată de procesul în sine, ci de desfășurarea campaniei electorale.

În acest sens, pe 13 iulie, vicepremierul Raluca Turcan a declarat că „modul în care partidele îşi vor face campanie reprezintă o îngrijorare”.

În proiectul de lege trimis către promulgare, parlamentarii au inclus și o prevedere ca personalul să beneficieze de materiale de protecție sanitară.


Citeste si...
Ce SALARIU are presedintele Klaus Iohannis!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.