Iranul utilizează companii aeriene civile pentru a transfera arme grupului terorist libanez Hezbollah, arată Fox News citând oficiali din servicii secrete occidentale care au urmărit două zboruri din Teheran la Beirut, suspectate că transportă arme.

Două zboruri operate de compania Qeshm Fars Air au efectuat legătura între Teheran și Beirut folosind un itinerar neobișnuit. Un Boeing 747 a făcut escală la Damasc, în Siria.

Un al doilea zbor, pe ruta Teheran – Beirut, a urmat un traseu neregulat, făcând o escală în Siria.

Rapoartele serviciilor secrete occidentale arată că aceste zboruri transportau componente utilizate pentru fabricarea armelor de precizie în uzinele iraniene din Liban.

„Iranienii încearcă să găsească noi moduri și noi rute pentru contrabanda armelor destinate aliaților din Orientul Mijlociu, testând și sfidând capacitățile Occidentului de a le depista“, se arată într-un raport.

Israelul a formulat acuzații similare. Danny Danon, ambasadorul Israelului la ONU, i-a informat pe membrii Consiliului de Securitate încă din 2016 că Iranul folosește companii aeriene civile pentru aprovizionarea cu arme a grupărilor teroriste.
 

Fox a mai precizat că zborurile Qeshm Fars Air erau asociate cu Gardienii Revoluției Iraniene. Teheranul este susținătorul principal al grupării teroriste libaneze Hezbollah, pe care o folosește pentru perpetuarea atacurilor teroriste contra țintelor americane și israeliene, iar în prezent, în războiul din Siria, de partea regimului de la Damasc.

Citeste si...  Iohannis: ”Rata de analfabetism funcțional este de 42% și se reflectă foarte vizibil în înaltele sfere ale politicii românești”

Iranul și Hezbollah au devenit amenințările principale în Orientul Mijlociu, iar Israelul și SUA își concentrează strategiile militare pe limitarea operațiunilor acestora.

Raportul serviciilor secrete estimează că Hezbollah dispune de un arsenal estimat la 100.000 – 150.000 de obuze de mortiere și rachete, iar Iranul continuă să ajute Hezbollah să dezvolte rachete de precizie, cu care gruparea are posibilitatea să perpetueze atacuri periculoase contra Israelului.

Șeful Statului Major israelian, Gadi Eizenkot, a ținut să precizeze că armata este pregătită pentru un eventual război, indiferent care ar fi scenariul.