Președintele Klaus Iohannis și-a lansat duminică programul de candidat pentru alegerile prezidențiale. Președintele a criticat PSD pentru anii în care s-a aflat la guvernare și a vorbit despre modul în care poate fi reconstruită România.

„După aproape 3 ani marcați de criza statului de drept în care PSD a aruncat România, după o guvernare care a eșuat în dimensiunile sale esențiale – economice, sociale, politice și instituționale, proiectul de țară pe care eu îl propun românilor este să construim împreună România normală!”, a transmis Președintele.

Klaus Iohannis a menționat că s-au făcut pași importanți pentru înlăturarea PSD de la butoanele puterii, însă „lupta” nu e câștigată.

„Am făcut deja pași importanți pentru înlăturarea celor care au produs atât de mult rău României, dar lupta împotriva pesedismului, sub orice chip se manifestă el, este una de durată. (…) Programul prezidențial pe care îl propun românilor reprezintă angajamentul meu de a fi catalizatorul acestui efort de reconstrucție instituțională, dar și morală a ţării. Eu știu care sunt pașii și direcțiile de urmat, iar viziunea pe care eu o propun cetățenilor se găsește în Programul Prezidențial „Împreună pentru România Normală”, a spus Iohannis.

Președintele s-a arătat îngrijorat că după ultimii ani de guvernare PSD, „România riscă să rămână singura țară din Uniunea Europeană cu MCV”.

„Guvernarea eșuată a PSD a sufocat țara prin birocrație, incompetență, nepotism, corupție, abuzuri și lipsă de predictibilitate. Drumul spre o Românie normală este unul foarte dificil, dar sunt optimist, pentru că astăzi românii vor schimbare și luptă pentru această schimbare”, a mai spus Președintele.

Printre prioritățile din programul de candidat, Iohannis a vorbit despre modernizarea administrației, care poate fi realizată doar după un amplu proces de audit, independența justiției și consolidarea statului de drept, reformarea Educației și a sistemului de Sănătate, precum și investiții în infrastructura de transport și digitalizare.

„După ani de guvernare social-democrată, țara noastră, din păcate, este încă prima la sărăcie și ultima la ocrotirea persoanelor vulnerabile dintre toate statele Uniunii Europene. Trist! (…)

Citeste si...  Klaus Iohannis contestă deciziile justiției

Creșterea bunăstării și calității vieții noastre depinde în mare măsură și de infrastructura de transport, care în acest moment, cum știm cu toții, este complet depășită.

Astăzi, România are nevoie de investiții în infrastructură, în special în infrastructura de transport. Din păcate, și în această privință stăm foarte prost în rândul statelor Uniunii Europene, pentru toate tipurile de transport: rutier, feroviar, maritim sau aerian. Iar PSD știe bine de ce – pentru că au dorit să țină avioanele la sol și promisiunile în aer!”, a transmis Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis le-a trasat și câteva sarcini liberalilor, cu doar câteva zile înaintea votului prin care Parlamentul ar putea învesti în funcție un Guvern PNL.

„Avem împreună obligația de a îndrepta lucrurile, prin proiecte de investiții majore. Și sunt convins că guvernul PNL știe, poate și trebuie să conecteze România cu ea însăși și cu lumea civilizată (…) În agricultură, este esențial să ieșim din cercul vicios prin care exportăm cereale și materii prime, dar importăm foarte multe alimente. (…) Consolidarea finanțelor publice este imperativă pentru susținerea investițiilor, iar cheltuielile cu salariile, pensiile și asistența socială trebuie asigurate cu prioritate (…) Am încredere că vom avea curând o strategie coerentă, pentru a lăsa în urmă definitiv haosul legislativ al ultimilor ani și pentru a evita ca acei politicieni care fac schimbări doar de dragul schimbării să înceteze să se mai joace cu educația copiilor din România.”, le-a transmis Klaus Iohannis liberalilor.

Președintele a dat asigurări că atunci când se va dezbate bugetul UE pentru perioada 2021-2027 va promova proiectele de investiții, în special de infrastructură, dar și cele pentru susținerea coeziunii și a dezvoltării în agricultură.