Iohannis, caterinca ieftina cu premierul Finlandei.Pregătirile pentru preluarea Preşedinţiei Consiliului UE de către România nu se numără printre divergenţele cu Guvernul Viorica Dăncilă, anunţă Klaus Iohannis de la Bruxelles. Preşedintele român a glumit caterinca cu premierul Juha Sipilä pe seama ”poveştii de presă” cu preluarea obligaţiilor României de către Finlanda. ”Am râs amândoi,” povesteşte Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis caterinca  duminică cu premierul Finlandei, Juha Sipilä şi i-a transmis că nu va primi Preşedinţia Consiliului UE de la 1 ianuarie.

Iohannis, caterinca ieftina cu premierul Finlandei:

„O poveste de presă,” a explicat şeful statului. ”Ştiţi probabil că în Consiliul European. stau lângă premierul finlandez şi astăzi i-am garantat că nu va primi Preşedinţia de la 1 ianuarie. Am râs amândoi şi el a acceptat. Deci lucrurile acelea nu au fundament real. A fost o reacţie generată tot de cineva din jurnalismul finlandez, dar fără să existe un fundament real pentru aşa ceva. Sunt prietenii noştri şi vom merge împreună mai departe”.

Pe 13 noiembrie, chiar dacă Bucureştiul a transmis că nu e nevoie, Finlanda a propus preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în locul României. În contextul tensiunilor politice din România şi a declaraţiei lui Klaus Iohannis care declarase că ţara noastră nu este pregătită să preia Preşedinţia Consiliului UE, premierul Juha Sipilä a exprimat disponibilitatea ca Guvernul de la Helsinki să înceapă mandatul european din ianuarie 2019.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, duminică, la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, unde liderii UE au aprobat proiectului de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„Toate lucrurile pe care le fac pentru această Preşedinţie sunt mult mai bune. Lumea înţelege că vrem să avem o Preşedinţie de succes. Sigur, au preocupări, au simţit că mai e de lucru până funcţionează, dar sunt realmente mai optimist decât am fost acum câteva săptămâni. Eu am divergeţe în foarte multe domenii cu Guvernul nostru, dar nu în domeniul afacerilor europene şi nu în domeniul pregătirii Preşedinţiei româneşti pentru Consiliul UE. Trebuie să înţelegem că una este lupta politică, asta este dorinţa de a avea succes pentru preşedinţie Consiliului UE. Noi colaborăm pentru Preşedinţie. Nu am de gând să transfer divergenţele în politică externă pentru Preşedinţie şi nu cred că e intenţia Guvernului”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, la finalul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles.

Şeful statului a primit semnale de la oficialii europene că lucrurile se mişcă bine în domeniului pregătirii preluării Preşedinţiei Consiliului UE de către România.

„Am primit de la Bruxelles că lucrurile se mişcă în domeniul pregătirii practice şi logistice. Noi rămăsesem în urmă cu câteva chestiuni de logistică, de dotări, chestiuni care trebuiau să funcţioneze din prima zi şi am fost asigurat că majoritatea au fost deblocate de noul ministru şi lucrurile merg într-o direcţie bună,” a explicat Iohannis.

Citeste si...  Scandal pe tema copiilor lui Klaus Iohannis

România poate negocia cu siguranţă, în perioada în care va avea Preşedinţia Consiliului UE, un buget de mai multe miliarde de euro, însă acest lucru nu depinde doar de statul care deţine Preşedinţia, a declarat Iohannis de la Bruxelles.

”Cu siguranţă că putem să facem asta, însă să nu rămână cineva cu impresia că tot ce se întâmplă în Preşedinţia Consiliului UE ţine numai de acel stat care deţine Preşedinţia. Este o Preşedinţie în care are majoritatea aspectelor de tip tehnic. Dacă se întruneşte Consiliul într-un format oarecare de miniştri, cineva trebuie să stea în faţă să spună care e ordinea de zi şi să conducă discuţiile, dar nu are mai mult decât votul propriu”, a explicat Iohannis.

”Se lucrează colegial în toate formatele Uniunii şi fiecare are votul lui. Dar, sigur, trebuie să avem oameni pregătiţi să conducă aceste formate şi în măsură în care e un interes românesc, atunci să îl expună, nu să îl impună. În aceste formate, nu se poate lucra prin impunere. Avem oameni buni în domeniile relevante şi putem face acest lucru”, a adăugat Iohannis.

Preşedintele României nu a dorit să comenteze nimic în legătură cu activitatea fostului ministrul al Afacerilor Europene, Victor Negrescu, care şi-a dat demisia din funcţie, însă a precizat că lucrurile merg mai bine în prezent.

„Nu vreau să fac aprecieri asupra muncii lui Negrescu, dar e mult mai bine acum”, a conchis şeful statului.

Pe 12 noiembrie, Klaus Iohannis declara că România nu este pregătită pentru preluarea Consiliului Uniunii Europene, în condiţiile în care la Guvern factorii responsabili sunt schimbaţi sau pleacă, iar „lucrurile au luat-o razna”.

În replică, premierul Viorica Dăncilă i-a repoşat preşedintelui că a făcut o obsesie personală din dărâmarea actualului Cabinet şi a făcut apel la Klaus Iohannis să nu mai facă astfel de afirmaţii

.Recent ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a demisionat din funcţie, în locul său fiind numit George Ciamba. Pe 14 noiembrie, la ceremonia de învestire a acestuia, Klaus Iohannis a transmis membrilor Cabinetului Dăncilă, în frunte cu premierul, prezenţi la ceremonia de depunere a jurământului, că încă se poate o pregătire rezonabilă pentru preşedinţia Consiliului UE.

România urmează să deţină Preşedinţia Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, timp de şase luni, fiind urmată de Finlanda.