Armata americană a testat un implant care îi permite unui soldat să controleze simultan, prin puterea gândului, trei tipuri de vehicule autonome (UAV).

Implantul a fost dezvoltat de Agenţia americană pentru cercetări avansate în domeniul apărării (DARPA) între 2016 şi 2017, însă anunţul a fost făcut abia recent, scrie publicaţia de cultură militară National Interest.

Acest proiect ar putea în viitor să permită crearea unei interfeţe directe între soldat şi UAV-uri. Rămâne, însă, de domeniul science fiction încă ziua în care dronele militare sofisticate vor putea fi controlate exclusiv prin forţa minţii.

Testarea implantului a avut loc pe un poligon din Pittsburgh. Folosind o „interfaţă neuronală bidirecţională”, voluntarul Nathan Copeland a reuşit să direcţioneze trei vehicule autonome diferite, a menţionat Tim Kilbride, un purtător de cuvânt al DARPA.

Citeste si...  Mazăre asteaptă, în Madagascar, decizia intr-un nou dosar

Voluntarul, pe jumătate paralizat, a putut controla o dronă, canalizându-şi gândurile printr-un implant în craniu, scrie Digi24. Implantul a fost conectat prin intermediul unui electroencefalograf la o simulare computerizată a zborului unei drone pe un traseu cu obstacole.

 

„Misiunea lui Nathan a fost aceea de a controla în direcţie verticală şi laterală drona”, a precizat Kilbride.

Tehnologia dezvoltată de DARPA traduce gânduri specifice în coduri pe care sistemul de navigare al unei drone le poate înţelege.