Sistemul medical din Italia este la pământ din cauza de coronavirus și economia riscă să intre într-un colaps fără precedent în ultimele decenii. Mafia profită din plin de noul context social și economic și vor să controleze anumite regiuni. De asemenea, grupuri de persoane s-au organizat pentru a fura din magazine.

Polițiștii au fost detașați pe străzile din Palermo, capitala Siciliei, unde bandele ale mafiotilor au trecut la furturi, scrie La Reppublica.

Mai multe persoane au refuzat să mai plătească cumpărăturile și altele sunt îndemnate să facă la fel, pe un grup de Facebook cu 2.600 de membri.

Mafia vrea să profite de situație și să recâștige teren în anumite regiuni, grav afectate de pandemia de coronavirus și – în viitorul foarte apropiat – de recesiune.

Citeste si...
China susține că genomul COVID-19 este o tulpină europeană

Un lider de sindicat din Poliție a declarat că, în sud, italienii au ajuns să trăiască de la o zi la alta, după ce și-au pierdut afacerile, locurile de muncă, rudele, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Suferința va deveni violență, a avertizat recent Leoluca Orlando, primarul din Palermo. Desigur, premierul Giuseppe Conte promite că va relansa economia cu un pachet de ajutor de 30 miliarde de euro, insuficient probabil pentru nevoile acute ale Italiei.

Giuseppe Provenzano, membru al Cabinetului Conte, a declarat că anumite sume de bani trebuie redirecționate către „economia subterană”, pentru că, într-o situație contrară, mafioții vor interveni „să-i ajute” pe cei aflați în suferință, contra unei influențe în regiune.