Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, pentru Mediafax, că Uniunea va participa la consultările de la Cotroceni și va vedea ce propunere face președintele pentru premier.

„Ce pot să spun e că noi nu vom avea o propunere pentru prim-ministru. De asemenea, nu vom susține crearea unei majorități în jurul PSD și nici un premier susținut de PSD. Dacă va fi propus, din nou, Ludovic Orban ca premier, vom vedea. Dacă va veni președintele Iohannis cu această propunere înseamnă că dorește să împingă lucrurile spre alegerile anticipate. E puțin probabil să ai argumente logice după ce miercuri ai avut 261 de voturi împotrivă iar poimâine să crezi că vei avea 233 de voturi pentru”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, mingea se află în terenul președintelui Klaus Iohannis și rămâne de văzut cum dorește acesta gestionarea situației.

„După cele 25 de ordonanțe de urgență, lucrurile se schimbă puțin și nu știm care este situația legală și juridică a acestora, nici a celei care schimbă legea electorală. Asta deoarece nu au avut avizele de la Consiliul Legislativ, iar fără acesta nu se pot publica în Monitorul Oficial. Dacă, totuși, apare OUG respectivă trebuie atacată la CCR de către Avocatul Poporului deoarece Guvernul schimbă regulile jocului în timpul jocului în mod radical”, a precizat președintele UDMR.

Citeste si...
Scenariu: Iată ce ar putea declanșa alegeri anticipate și ar duce la demiterea Guvernului Orban

Kelemen a explicat că s-au modificat lucruri importante în legea electorală, astfel că toată lumea poate vota unde dorește, ceea ce nu este deloc în regulă: „În acea OUG se spune că alegerile locale și cele parlamentare au loc în aceeași zi, deși există o interdicție din partea CCR și o recomandare a Comisiei de la Veneția de care Guvernul nu a ținut cont. Până nu se clarifică de CCR aceste lucruri, e puțin probabil să mergi liniștit spre anticipate cu toate că anticipatele sunt de dorit și poate ar rezolva criza guvernamentală care durează de 8 ani”.