De-a lungul timpului cercetătorii au efectuat nenumărate cercetări pentru a afla care este motivul biologic care stă la baza iubirii. Se pare că iubirea are o legătură strânsă cu numărul de urmași.

O echipă de cercetătorii condusă de profesorul Piotr Sorokowski de la Universitatea din Wroclaw a realizat un studiu care sugerează că succesul reproducerii are o pondere esențială în dragoste, care este măsurată prin numărul de copii pe care cuplul reușește să-i aducă pe lume. Studiului a fost publicat în Frontiers in Psychology.

În acest sens, studiul s-a axat pe trecutul evolutiv al vânătorilor sau cuceritorilor din Hazda, Tanzania, în ceea ce privește iubirea. Asta pentru că partenerii din aceea perioadă își lua de la bun început angajamentul de a aduce pe lume cât mai mulți copii.

În societățile moderne occidentale, factori precum contracepția perturbă legătura potențială dintre dragoste și numărul de copii. De aceea echipa de cercetare a ales să studieze Hazda.

Citeste si...
Mici trucuri care te fac să te simţi bine zilnic

Cercetătorii au descoperit cum să măsoare dragostea
Pentru a măsura dragostea simțită de persoanele căsătorite care au participat la studiu, cercetătorii au folosit o metodă numită „scală de dragoste triunghiulară”. Mai exact, măsura se bazează pe trei componente care, în ansamblu, sunt destinate să măsoare profunzimea iubirii: intimitatea, pasiunea și angajamentul.

După colectarea răspunsurilor ale fiecărui participant pentru cele trei componente, oamenii de știință au comparat aceste scoruri cu numărul de copii născuți în căsătoriile actuale. Astfel, s-a constat că angajamentul și succesul reproducerii au fost legate pozitiv și consecvent în ambele sexe.

Cercetătorii au găsit și o asociere pozitivă între pasiunea și succesul reproducerii la femei. O corelație negativă între intimitate și numărul de copii, pe de altă parte, ar putea rezulta dintr-o scădere a intimității între parteneri atunci când există mulți copii în jur.