Featured, Politic

Iată ce acuzaţii de corupţie se aduc lui Cîţu şi lui Orban

Premierul Ludovic Orban și miniștrii Finanțelor Florin Cîţu și al Economiei s-au ales cu plângere penală, după măsurile luate în domeniul gazelor. Avocatul Gheorghe Piperea explică într-o postare pe Facebook dedesubturile întregii „afaceri” guvernamentale.

„Anul trecut, intre Craciun si Revelion, guvernul PNL a acordat, fara avizul prealabil al Comisiei Europene, un ajutor de stat constand in plafonarea pretului la gaze, in favoarea unor companii multionationale energofage. Public, s-a anuntat ca valoarea totala a acestui ajutor de stat ilegal este de 330 de milioane de euro. In realitate, ajutorul de stat este de 830 milioane de euro.

Ce acuzaţii de corupţie se aduc lui Cîţu şi lui Orban

In afara de faptul ca un guvern „liberal” ia masuri de blocare a liberalizarii pretului la gaze si de faptul ca, atunci cand era in opozitie, PNL a facut mare scandal contra OUG nr.114/2018, care plafona pretul la gaze pentru consumatorii casnici, masura este constestabila intrucat are toate aparentele unei afaceri cu bani publici, facuta de cateva persoane prin trafic de influenta si conflicte de interese.

Ideea a pornit, asa cum rezulta dintr-o plangere penala*, de la intalnirea de lobby intre reprezentantii Liberty House Steel (companie detinuta de investitorul indian Sangeev Gupta, care a cumparat de la Lakshmi Mittal afacerile acestuia din Romania) si senatoarea PNL de Hunedoara, Carmen Harau. O scrisoare in care se cerea acest ajutor de stat a fost trimisa guvernului, care l-a primit in audienta pe 3 decembrie pe Sangeev Gupta. Scrisoare, rezultat al intalnirii de lobby Gupta – Harau, a stat la baza masurii de ajutor de stat ilegal constand in plafonarea pretului la gaze pentru companiile multinationale energofage, inclusiv Combinatul Siderurgic Hunedoara, detinut de Gupta. Grav este ca senatoarea Carmen Harau detine o societate, Recom Sid SA, in care este asociata cu Combinatul Siderurgic Hunedoara, clientul sau pentru mentenanta si servicii de peste 20 de ani.

Ce acuzaţii de corupţie se aduc lui Cîţu şi lui Orban

Acordarea fara preaviz prealabil de la Comisia Europeana a unor ajutoare de stat pune Romania in situatia de potentiala sanctionare (infringement) pentru incalcarea principiului liberalizarii pretului la gaze.
Atat premierul, cat si cei doi ministri acuzati in plangerea penala de fapte de coruptie, ar trebui sa vina de urgenta in Parlament, pentru a da raspunsuri unor interpelari parlamentare, in legatura cu resorturile acestei afaceri paguboase pentru banul public si pentru imaginea Romaniei in cadrul UE.

In plus, ministrul finantelor ar trebui sa explice cum se face ca, in timp ce se acorda ilegal astfel de ajutoare de stat pentru multinationale, nu gaseste resurse pentru majorarea pensiilor si a alocatiilor pentru copii si, in plus, se imprumuta cu zeci de miliarde de lei in decurs de 2 luni, ca sa faca … nu stim ce vrea sa faca dl Cîţu cu aceste zeci de miliarde, ca nu ne spune.

In orice caz, motivatia economica a acestui ajutor de stat ilegal este rizibila. Investitorul flutura in fata decidentilor politici un plan de investii de 200 de milioane de euro, pe care vrea sa ii aloce dezvoltarii combinatului, in decurs de 5 ani, si obtine fara prea mari eforturi un ajutor de stat de 830 de milioane de euro, anual. Desigur, suma de 830 de milioane de euro nu este destinata exclusiv acestui investitor, ci si altor multinationale, dar costul Statului roman este deja angajat, in schimbul unor promisiuni de investitii intinse pe termen de 5 ani (timp in care se pot intampla alte preluari si achizitii ale combinatului, precum si falimentul).

Pentru ca sarasmul sa urce la nivel maxim, trebuie observat ca acest combinat nu a achitat taxe, impozite si contributii timp de mai mult de 20 de ani, de cand este in faliment de facto. Trebuie sa fii foarte, foarte naiv sa crezi ca un asemenea rebut industrial va achita taxe, impozite si contributii in viitorul apropiat sau ca vac rea locuri de munca.

Nota bene : informatiile de mai sus sunt peste tot in presa, deci sunt verificabile. In plus, doamna senator Harau a confirmat si intalnirea cu investitorii indieni, si faptul ca are in portofoliu societatea comerciala Recom Sid SA, care face afaceri exclusiviste cu combinatul de la Hunedoara, fiind chiar co-actionar cu zisul combinat.

*plangerea este formulata de Asociatia Civica Solidaritatea Hunedoreana, impotriva premierului Orban, a sefului cancelariei guvernului Danca si a doi ministri Cîțu si Popescu)”, a scris Piperea pe Facebook.

 

blank