Francezii s-au mobilizat pentru proteste în localitățile din zona în care se desfășoară summitul G7. Nu au lipsit confruntările cu forțele de ordine.

Polițiștii au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă la Bayonne, la 8 kilometri de locul summitului.

Protestatarii mascați au aruncat cu pietre în polițiști și le-au trimis înapoi canistrele cu gaze lacrimogene.

Înainte, aproximativ 10.000 de demonstranți au protestat pașnic la granița franco-spaniolă. În opinia lor, liderii au promis multe, dar nu au făcut nimic pentru a ameliora criza climatică și inegalitatea socială.

Un grup de manifestanţi, înveliţi în folii de protecţie, au adus la miting bărci gonflabile pentru a cere acțiune în lupta cu încălzirea globală.

Citeste si...  Prefectul Capitalei: Gabriela Firea sau CGMB nu pot desfiinta societățile municipale

Summitul Grupului ţărilor puternic industrializate se desfășoară în perioada 24-26 august în staţiunea Biarritz, situată în sud-vestul Franţei. Uniunea Europeană va fi reprezentată de Donald Tusk, preşedintele în funcţie al Consiliului European, la reuniunea cu liderii ţărilor din G7 – Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite.

Preşedinţia actuală a G7, deţinută de Franţa, se axează pe combaterea inegalităţilor, astfel că la summit sunt invitaţi şi lideri ai Uniunii Africane, reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional, ai Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, ai Naţiunilor Unite şi Băncii Mondiale.

franta, proteste, proteste violente, summit g7, proteste franta, proteste politie