Gest de omenie extrem de greu la Spitalul Judetean Oradea. Soţia însărcinată în 8 luni a unui pacient a fost de acord ca organele soţului ei să fie prelevate pentru a salva alte vieţi. Bărbatul s-a stins din viaţă cu o lună înainte să îşi cunoască bebelușul.

Gest de omenie extrem de greu „Soţia lui care este gravidă în luna a opta, împreună cu mama și sora lui au înțeles moartea cerebrală și au fost de acord să doneze organele cu speranța ca trupului fiului și al soțului va aduce bucurie și alinare familiilor pacienților care se află pe listele de aşteptare”, spune Carmen Pantiş, coordonator transplant Oradea.

De la bărbatul în vârstă de 35 de ani, medicii au prelevat ficatul, rinichii, corneea și țesuturi.

„Mulțumim familiei care a fost de acord cu prelevarea de țesut este foarte rară”, spune Andrei Nica, medic primar ortoped.

Rinichii au ajuns la un pacient din Cluj, corneea la un bolnav de la Spitalul Universitar, resutul la Spitalul Colentina din Capitală, iar ficatul la Institutul Clinic Fundeni.

Citeste si...
Pliskova o atacă pe Halep: Kerber e mai buna decât ea

„Am prelevat ficatul, operația a durat 3 ore. Organul a fost foarte bun având în vedere că donatorul a fost în varstă de 35 de ani și cu siguranță va salva o viață”, spune Guenadiy Vatachki medic specialist chirurgie generala.

Medicii spun ca este a 11 a prelevare de organe din acest an la Spitalul Județean din Oradea. În România numărul donatorilor este în continuare mic, având în vedere ca pe listele de așteptare sunt peste 5 mii de pacienți.

„Anul acesta am avut 149 de identificări de pacienți în moarte cerebrala, au dus la 54 de donatori”, spune Radu Zamfir, președinte ANT.

Pentru a avea o șansă la viață cât mai mulți bolnavi România are acorduri de transplant și cu Republica Moldova și Ungaria.

oradea, transplant, spitale bucuresti