Fundaţia Open Society (Fundaţia pentru o Societate Deschisă, OSF) a lui George Soros, care finanţează numeroase ONG-uri în Ungaria şi în întreaga lume, a anunţat luni că a depus plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din cauza măsurilor luate de Budapesta care au drept scop îngrădirea activităţilor sale umanitare în Ungaria, relatează AFP.

Această decizie are loc după adoptarea la 20 iunie de către parlamentul ungar a pachetului de legi numit ‘Stop Soros’, care face posibilă incriminarea ajutorului acordat de ONG-uri solicitanţilor de azil, o inţiativă controversată a guvernului Viktor Orban ,scrie agerpres.ro.

Legea ungară impune o taxă de 25% pe donaţiile din străinătate către ONG-urile care susţin migraţia în Ungaria şi prevede o pedeapsă de până la un an de închisoare pentru orice individ care acordă ajutor unei persoane care intră ilegal în Ungaria dintr-o ţară din afara spaţiului Schengen, dacă viaţa persoanei în cauză nu este în pericol imediat.

Citeste si...  Nici un cuplu nu ar trebui sa faca sex, daca vor ca relatia lor sa nu aiba de suferit. Vezi cand nu ar trebui sa faci sex

Premierul conservator Viktor Orban a prezentat această legislaţie drept o măsură suplimentară împotriva sosirii solicitanţilor de azil în ţară.

‘Există doar un singur lucru pe care această legislaţie îl va opri şi acesta este democraţia’, a estimat Fundaţia Open Society a lui George Soros.

Organizaţia consideră că aceste legi contravin convenţiilor europene privind libertatea de exprimare şi de asociere şi expun ‘o serie de activităţi legitime riscului urmăririi penale’.

OSF a anunţat în luna august relocarea activităţilor sale de la Budapesta la Berlin, denunţând o politică ‘represivă’ a autorităţilor ungare.

Orban îl acuză pe Soros că a pus la cale un val de imigraţie în direcţia Uniunii Europene cu ajutorul organizaţiilor sale neguvernamentale pe care le finanţează, acuzaţii respinse de miliardarul american.